Meyveli tart tarifi Oktay ustadan

'Damak Keyfi' forumunda ANANE tarafından 4 Aralık 2010 tarihinde açılan konu


  1. Meyveli tart tarifi
    Tart Hamuru İçin:
    • 250 gr bitkisel margarin
    • 1 adet yumurta
    • 3 çorba kaşığı yoğurt
    • 1 paket vanilya
    •1 paket kabartma tozu
    •4 su bardağı un

    Üzeri İçin:
    •3 adet orta boy elma
    • 1/2 limon suyu
    • 10 adet taze kayısı (veya konserve)
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • 1 yemek kaşığı un
    • 8 yemek kaşığı toz şeker
    • Varsa 1 su bardağı hazır süt kreması


    [​IMG]
    Yapılışı:

    Tart hamurunu hazırlamak için derin bir kabın içine oda sıcaklığındaki iyice yumuşamış olan margarini koyun. Üzerine oda sıcaklığındaki yumurta ile yoğurdu aktarın. Vanilya ve kabartma tozunu serpiştirin. En sonunda unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın.

    Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan kıvamda bir hamur hazırlayıp oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. Bu arada meyveli harç için tatlı elmaları soyup çekirdek yuvalarlını ayıklayın. Sonrada ortadan ikiye bölüp yarımay şeklinde ince ince dilimleyip derin bir kabın içine koyun. Kararmaması için üzerine limon suyunu gezdirin. Kayısıların çekirdeklerini çıkarıp incecik dilimleyin.

    İsterseniz konserve kayısıda kullanabilirsiniz. Kayısıları da elmaların içine aktarın. Unu ve toz şekeri serpiştirip, tarçını da ekleyin. Meyveleri elinizle iyice karıştırın. Varsa hazır süt kreması da katabilirsiniz. Böylece meyveler lezzetlendirilmiş olacaktır. Şimdi tart hamurunu ikiye bölün.

    Yaklaşık 23-25-28 cm çapındaki bir tart kalıbını yada kelepçeli kek kalıbını yumuşak margarinle iyice yağlayın. Hamurun bir parçasını merdane yardımıyla, yanm santim kalınlığında ve büyüklüğünde açarak kalıbın içine yerleştirin. Hamurun kenarlarını kalıbın kenarlarına doğru 2-3 cm kadar yükseltin. Sonrada bir çatalla hamuru birkaç yerinden delin. Böylece hamur pişerken hava alacaktır.

    Öte yandan bir kartona yaprak şekilleri çizip, kesin. İkinci hamuruda merdaneyle yarım santim kalınlığında açıp üzerine bu yaprak şablonlarını koyun. Bıçakla hamuru keserek yaklaşık 30-40 adet yaprak şekli hamurlar çıkarın. Ceviz büyüklüğünde bir hamur ayınp bundanda nohut büyüklüğünde minik toplar hazırlayın.

    Artık meyveli harcı tart hamurunun içine doldurun. Üzerine yaprak hamurlarla süsleyip, ortasına minik top hamurlan oturtun. Böylece çiçek şekli verilmiş bir tartınız olacaktır. Hamurların üzerine yumurta şansı sürün ve fırını 175 decereye ayarlayıp 5 dakika önceden ısıtın. Sıcak fınnda tartı 40-45 dakika, üzeri iyice saranncaya dek pişirip çıkarın. Kalıptan çıkarın ve ılıkken dondurma yada çırpılmış kremayla beraber ikram edin.