Mesir Macunu Nedir

'Bilgi Rehberi' forumunda HazaN tarafından 21 Eylül 2010 tarihinde açılan konu


  1. Mesir Macununda bulunan baharatlar
    Mesir Macunu nasıl yapılır
    Mesir Macununun içindekiler

    Yıl 1539 u gösterdiğinde Yavuz Sultan selim büyük seferlerinden birisi için İstanbul dışında iken eşi Hafsa sultan da Manisa'da bulunuyordu. Bir süredir rahatsız olan Hafsa sultanın hastalığı ilerleyince devrin hekimleri sultan için seferber edildi. Ancak sultan bir türlü iyileşemiyordu.
    Sonunda konu Merkez Muslihiddin Efendi ye kadar ulaştı. Merkez efendi Medresede baş müderris olan ve tıp ilminde uzman değerli bir hekimdi. Hastayı dinledi, muayene etti ve bir takım bitki ve baharat isimleri yazılı olan bir listeyi görevlilere verdi. Getirilen baharatları belli oranlarda karıştırıp şekerle tatlandırıp bir macun hazırladı. Bu macundan yiyen sultan kısa sürede iyileşti. Eskisinden daha sağlıklı ve zinde olduğunu fark eden sultan Merkez efendiye "bu macundan bol miktarda yapalım ve halka dağıtalım, böyle bir şifa deposundan herkes faydalansın" diye buyurdu.
    Bunun üzerine kazanlar kuruldu ocaklar yakıldı ve tonlarca macun hazırlandı. Hazırlıkları ve olayı duyan halk Sultan camiinin önünde toplandı. Kalabalığa tek tek dağıtımın zor olacağını fark eden görevliler küçük kağıtlara sarılan macunu halka saçmaya başladılar. 1539 nevruza denk gelen bu olay tüm ülkede duyuldu. Ve sonraki yıllarda daha büyük kalabalıklara daha büyük kazanlarla macun hazırlanmaya başlandı. Sultan meydanına gelemeyecek kadar yaşlı ve hasta olanların evlerine kadar gidildi ve macundan yararlanmaları sağlandı. Yüzyıllarca süren bu gelenek Manisa'nın işgal edildiği birkaç yıl dışında hiç aksatılmadan günümüze kadar gelmiştir.

    Mesir Macunu'nun Özellikleri

    Mesir Macunu'nun genel özellikleri hoş ve lezzetli kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara sancılara soğuk algınlıklarına hazımsızlıklara iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşı kullanılmasını sayabiliriz.

    Halk arasında Mesir Macunu ile ilgili olarak Nevruz günü bu macundan yiyenleri bir yıl boyunca yılan çıyan gibi zararlıların sokmayacağı hastalıklardan korunacağı macundan yiyecek gelinlik kızların o yıl içinde evlenecekleri çocuğu olmayanların çocuğu olacağı çocuk has- talıkları ve ağır hastalıklarda bile faydalı olduğu gibi inançlar yaygındır.

    Esasen çoğu baharat olmak üzere 41 çeşit maddeden yapılan Mesir Macununun terkibine giren maddelerin özellikleri göz önüne alındığında uyarıcı iştah aşıcı idrar söktürücü gaz giderici bağırsak hareketlerini arttırıcı ve afro-dizyak etkilerinden söz etmek mümkündür. Günümüzde Nevruz günü Sultan Külliyesinde düzenle- nen Dua Töreni İle yapımına başlanan Mesir Macunu Nisan ayında sosyal kültürel sportif çeşitli faaliyetlerle kutlanan Mesir Şenliklerinin Nisan ayının üşünşü ya da dördüncü Pazar gününe rastla yan sa^ım töreninde halka saçılmaktadır. Saçım Töreni gerek çeşitli rahatsızlıklarına şifa arayan ge rekse de sadece izlemeye gelenler ile yerli yabancı turistler tarafından büyük rağbet görmektedir.

    Zaman işinde değişen yaşam koşullarına paralel olarak eski gelenek ve göreneklerimizin yavaş yavaş kaybolduğu günümüzde Mesir Şenlikleri yaklaşık beş yüzyıldır sürdürülen bir öneme sahiptir.

    Anason : İştah açıcı ve karminatif olarak kullanılır. Karminatif etki bağırsaklardaki fermantasyona engel olmasından ileri gelir.
    Hindistan Cevizi Ve Beşbase : Kaynatılmış suyu mide ağrılarına iyi gelir. Etkisi bileşimdeki uçucu yağlardan ileri gelir.
    Çivit : Halk arasında kabakulak ve pnömonide iyi geldiği bilinir. Bebeklerin ağız mukozasındaki ağrılı yaraların tedavisinde kullanılır.
    Çöpçini : Kökünün kaynatılmış suyu ekzemede kullanılır. Bileşimindeki tanenden dolayı astrenjan etkisi vardır.
    Çörek Otu : Gaz söktürücü olarak kullanılır
    Darfülfül : Bedeni ısıtıcı ve öksürük kesici olarak kullanılır.
    Hardal Tohumu : İştah açıcı ve mide yatıştırıcı olarak toz halinde kullanılır. Cilt hastalıklarında iltihap ve ağrı giderici etkisi vardır
    Havlican : Öksürük kesici ve ağız kokusu giderici olarak kullanılır. Sindirimi kolaylaştırır gazı dağıtır balgamı giderir.
    Hiyarşenbe : Mushil olarak kullanılmaktadır. Bileşiminde antrekion türevi vardır.
    Kakule : Lezzet verici gaz söktürücü iştah açıcı olarak kullanılır.
    Karabiber : Öksürük kesici uyarıcı ve baharat olarak kullanılmaktadır.
    Karanfil : Ağız kokusu gidermede diş çürüklerinde ve ağrılarında kullanılır. Bileşimindeki karanfil esansı antiseptik ve ağrı gidericidir.
    Kebabe : İdrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır.
    Kimyon : Baharat gaz söktürücü iştah açıcı ve terletici olarak kullanılır.
    Mesir macunun asıl kullanımında bulunan baharat çeşitlerinin bir kısmının doğa da artık bulunmuyor olması nedeni ile mevcut baharatlar ile bu işlem yürütülmektedir.