Meşe kömürü nasıl yapılır

'Bunları biliyormusunuz' forumunda HazaN tarafından 29 Haziran 2010 tarihinde açılan konu


  1. Meşe kömürü sadece adını duyduğum ama yapılışı hakkında hiçbir fikrimin olmadığı birşeydi.
    Hani her iş zahmetlidir,her iş mutlaka emek ister ve tabiki her işin belirli tehlikeleri vardır ama Meşe kömürü yapımı gerçtekten anlatırken dile kolay gelen ama işin detaylarına inince ne kadar zahmetli olduğunu gözler önüne seriyor.

    Özellikle piknikte mangal kömürü olarak bilinen meşe kömürünün yapımını gelin hep birlikte inceleyelim.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Kömürün oluşabilmesi için, odunlar kubbe şeklinde dizildikten sonra ocağın üstü kömür tozları ve toprakla kapatılıyormuş. Aralarına "püren" tabir edilen çam ağacının yaprakları konuyor. Üstü toprakla örtülerek içinden tutuşturuluyor. Üstü toprakla kaplanmış kubbe, hava alamayınca için için alev almadan yanma zorunda kalıyormuş.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Bu işlem yaklaşık olarak 15-20 gün sürüyormuş. Yavaş yavaş ve içten içe yanan odunlar bir süre sonra kendiliğinden sönüyor ve çuvallara doldurulup satışa hazır hale geliyormuş. Bu işin riskine gelince ocakta çökme olma ihtimalide varmış. Bu yüzden işin biran önce yapılması yani ocağın kapatılıp yanından uzaklaşılması gerekiyormuş.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Yani yol kenarlarında, marketlerde, piknik alanlarında torbasını 1 milyona aldığımız, pekte kıymet vermediğimiz bu meşe kömürü resmen insanların alın teriyle yapılıyormuş.