Maydanoz ve faydaları

'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' forumunda Gazel tarafından 13 Aralık 2008 tarihinde açılan konu


  1. MAYDANOZ

    Yatmadan evvel maydanoz yemek, tatlı bir nefesle uyanmaya, diş ağrısını gidermeye yarar (Hadisi Şerif) İçerisinde, A vitamini, C vitamini, demir, uçan yağlar, inosit, kükürt, fosfor ve mangan gibi zengin elementler bulunduran maydanoz insan sağlığı için bulunmaz bitkilerden biridir. Mesela 30 gr. maydanoz yiyen bir insan, günlük A ve C vitamini ihtiyaçlarını karşılamış olmaktadır. Bu değerli ve ucuz şifa deposunu yemeklerimizden, salatalarımızdan eksik etmeyelim.ŞİFASINormal kullanımda her hangi bir yan etkisi bulunmayan maydanoz, uzun süreli olarak kaynatılarak zayıflama amacıyla kullanılmamalıdır. Bu uygulama böbreklerde tahriş yapabilir.İştah açıcı: Maydanoz yemeklerde, salatalarda yenirse veya kaynatılarak suyu içilirse iştah açıcı özelliği vardır.

    Göz rahatsızlığında: A vitaminini çokça ihtiva ettiğinden, gözün görme gücünü artırır. Pansuman yapıldığı takdirde gözdeki iltihaplanmaları önler, göz yanmalarını geçirir. Rendelenmiş havuçla beraber maydanoz salatası sirke dökülerek yenirse, göze hayli kuvvet verir.Anne sütünü artırır: Maydanoz yenmeye devam edilirse, anne sütünü artırır.Sindirimi kolaylaştırır: Maydanoz salata olarak yenir veya kaynatılıp yemekten sonra içilirse hazmı kolaylaştırır. Ayrıca vücuttaki zehirle maddeleri dışarı atar, terletir, idrar söktürür, bacaklarda biriken suları dışarı atar.Böbrek taşlarını düşürür: Maydanoz kaynatılıp suyu süzülür. Elde edilen suyuna limon sıkılarak aç karnına içilir.

    Akne tedavisi: Maydanoz kaynatılarak suyu içilir ve cilt, bu suyla pansuman yapılır.Cilt lekeleri: Maydanoz kaynatılır, cilt lekeleri pansuman yapılır ve bu suya limon sıkılıp içilir.Yara ve morartılar: Hazırlanan maydanoz lapası yaralı yere bağlanırsa şifaya kavuşturur.Kan temizleyici: Maydanoz rezene ile kaynatılıp içilirse, kanı temizleyerek artıkları dışarı atar.Karaciğer ve dalak rahatsızlıkları: Maydanoz kaynatılıp limonla beraber suyu içilirse, tıkanıklıkları açar.Zayıflama: Maydanoz kaynatılıp, limon ve çam balıyla ılık olarak sabahları aç karnına içilirse zayıflamaya yardımcı olur. Bu uygulama on günden fazla yapılmamalıdır.

    Yüksek tansiyon: Maydanoz yemek, yüksek tansiyonu düşürür.Kuvvet verir: Maydanoz yemek, iştah açar ve vücuda kuvvet verir.Saçları kuvvetlendirir: Maydanoz kaynatılır, sirke ile beraber saçlar yıkanırsa saçları kuvvetlendirir, uzamasını sağlar.Sivrisinek ve haşeratları uzaklaştırır: Gece yatarken ayaklara ve ellere maydanoz yağı sürülür ya da maydanozun kendisi yatılan yere yakın konulursa sivrisinekleri uzaklaştırır.

    A ve C Vitamin eksikliğine: 30 gr. maydanoz yiyen bir insan, günlük A ve C vitamini ihtiyaçlarını karşılamış olmaktadır.
     



  2. İÇİNDEKİLER:. 100 gr. maydanozda 60 mgr A vitamini, 25 mgr. C vitamini, 3.8 mgr Demir vardır. 30 gr. maydanoz, bir insanın günlük A ve C vitaminini karşılayacak güçtedir. • Uçan yağ (Aplin, apisoside, myristicin) • Inosit • Kükürt • Demir • Fosfor • Mangan • A ve C vitaminleri.
    YAN TESİRİ: Normal kullanımda herhangi bir yan tesiri yoktur. Uzun süre kaynatılan suyu aç karna ve zayıflama kürü olarak kullanılmamalıdır. Böbreklerde tahriş yapar.
    ŞİFASI:
    1- İştah açıcı: Maydanoz yemeklerde, salatada yenirse veya kaynatılıp suyu içilirse iştah açar.
    2- Göz rahatsızlığı: A vitaminini çokça ihtiva ettiðinden, gözün görme gücünü arttırır. Pansuman yapılırsa gözdeki iltihapları önler, yanmayı geçirir. Havuç rendesi, maydanoz salata yapılıp, sirke dökülerek yenirse göze kuvvet verir.
    3- Anne sütünü arttırır: Maydanoz yemeye devam edilirse anne sütünü arttırır.
    4- Sindirimi kolaylaştırır: Maydanoz salata olarak yenir ya da kaynatılıp yemekten sonra içilirse hazmı kolaylaştırır.
    5- Vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar, terletir, idrar söktürür. Bacaklarda biriken suları dışarı atar.
    6- Böbrek taşlarını düşürür: Maydanoz kaynatılıp süzülür, limon sıkılıp aç karna içilir.
    7- Akne (sivilce): Maydanoz kaynatılır suyu içilir ve cilt bu suyla pansuman yapılır.
    8- Cilt lekeleri: Maydanoz kaynatılır, cilt lekeleri pansuman yapılır ve bu suya limon sıkılıp içilir.
    9- Yara, bere, morartı: Maydanoz lapası bağlanırsa şifaya kavuşturur.
    10- Kan temizleyici: Maydanoz rezene ile kaynatılıp içilirse, kam temizler, artıkları dışarı atar.
    11- Karaciğer ve dalak rahatsızlıkları: Maydanoz kaynatılıp limonla içilirse tıkanıklıkları açar.
    12- Zayıflama: Maydanoz kaynatılıp, limon ve çam balıyla ılık olarak sabahlan aç karna içilirse, zayıflamaya yardımcı olur, 10 günden fazla kullanmayınız.
    13- Yüksek tansiyon: Maydanoz yemek yüksek tansiyonu düşürür.
    14- Kuvvet verir: Maydanoz yemek, iştah açar ve vücuda kuvvet verir.
    15- Saçları kuvvetlendirir: Maydanoz kaynatılır, sirke ile beraber saçlar yıkanırsa saçları kuvvetlendirir, uzamasını sağlar.
    16- Sivrisinek ve haşeratları uzaklaştırır: Gece yatarken ayaklara, ellere maydanoz yağı sürütürse ya da maydanoz yakınınıza koyulursa sivrisinekleri kovar.