Marul Nedir? - Marul Yetiştiriciliği

'Bunları biliyormusunuz' forumunda HazaN tarafından 17 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. Marul yetiştiriciliği hakkında bilgi
    Marul nasıl yetiştirilir

    TOPRAK İSTEKLERİ
    • Marul pek çok toprak tipinde yetişebildiği halde, en kaliteli ürün: organik maddesi fazla, nem tutma kapasitesi yüksek ve drenajı iyi, derin tınlı topraklardan alınır

    GÜBRELEME
    • Çiftlik gübresi toprağın fiziksel yapısını düzeltmek için kullanılan değerli bir maddedir Bu gübrenin tuz ihtiva etmemesine, yanmış olmasına dikkat edilmelidir Dekara 2-5 ton kullanılabilir
    • Toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında olabilir Düşük PH'h topraklarda kireçleme yapılmalıdır Zira bu tıp topraklarda kaliteli ürün alınamaz ve magnezyum noksanlığı görülür Magnezyum eksikliğinin tipik belirtisi yaşlı yapraklarda sarı noktalardır Azot noksanlığında ise büyüme yavaşlar, renk bozulur Aşın azot gübrelemesi yapraklarda yanıklıklara ve hasattan sonra ürünün çabuk solmasına neden olur
    • Fosfor noksanlığı, demir ve kalsiyumca zengin topraklarda sıkça görülür Sonuçta, başlar gevşek ve küçük kalır
    • Saf madde olarak: 8 Kg/da azot, 6 Kg/da fosfor ve 6 Kg/da potasyum tavsiyesi, toprak analizleriyle birlikte dikkate alınmalıdır

    TOHUM EKİMİ VE DİKİM
    • Tohum ekim zamanı yetiştiricilik yapılmak istenen zamana göre ayarlanabilir Geç sonbahar ve kış
    yetiştiriciliği için tarlaya dikim yapılmak istenen zamandan yaklaşık 45 gün önce; yaz ekimlerinde ise 20 gün önce soğuk yastıklara tohum ekimi yapılmalıdır
    • Tohumların en iyi çimlenme sıcaklığı 15-18° C'dir Düşük sıcaklıklarda homojen çıkış elde edilemezken; nötr çeşitlerin dışında, 25-30° C gibi yüksek sıcaklık derecelerinde hiç çimlenme elde edilemez
    • Dikim, fideler 4 yapraklı olunca, çeşidin büyüklüğüne bağlı olarak 30-40 cm sıra arası, 20-30 cm sıra üzen mesafe ile yapılır Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir

    SULAMA
    • Marul, büyüme periyodu boyunca aynı miktarda toprak nemini, yetiştiği ortamda bulmak ister
    • Tarlaya dikimden sonra eğer yağış mevsimi değilse, en geç 12 gün içersinde «ulama yapılmalıdır Baş bağlama devresinin başından hasat sonuna kadar sulama aralıkları 8 günden daha uzun olmamalıdır
    • Çok sıcak havalarda sulama, mutlaka sabah erken saatlerde yapılmalıdır Aksi halde fizyolojik hastalıklara yakalanma olasılığı artar

    HASAT
    • Marul genelde elle hasat edilir Hasat edilecek ürünü belirlemek tamamen deneyim işidir Yetiştiricilik ürünün iklim isteklerine tamamen uygun şartlarda ve doğru ekim zamanında yapılıyorsa, çeşidin tipik özelliklerini sergilemesi beklenebilir Bunlar: en, boy, göbek yapıp yapmadığı vs gibi özelliklerdir
    • Sıcak havalarda hasat edilen ürün çabuk solar, kalitesi düşük olur Bu nedenle hasadın günün erken saatlerinde yapılması uygun olur