Marmara Bölgesinin Ünlü Yemekleri

'Türkiye ile ilgili' forumunda HazaN tarafından 26 Aralık 2010 tarihinde açılan konu


  1. Marmara bölgesine has yemekler, Marmara bölgesine ait yemekler, Marmara bölgesinin yöresel yemekleri



    MİFLÖYLÜ YALOVA KEBABI

    Malzemeler ;

    20 gr Kaşar
    150 gr kemiksiz kuzu eti
    1 adet orta boy domates
    1 diş sarımsak
    1 adet sivri biber
    2 adet taze soğan
    50 gr soya sosu
    2 adet defneyaprağı
    60 gr milföy hamuru
    yeteri kadar tuz, kimyon, karabiber

    YAPILIŞI

    Kemiksiz kuzu eti jülyen doğranır Teflon bir tavada yağsız sote edilir Et suyu çekince tereyağı ilave edilir Diğer malzemelerle ilave edilerek yavaş ateşte iyice demlendirilir Milföy yuvarlak tabak biçiminde açılır, kıyısı kıvrılarak fırında pişirilir Piştikten sonra servis tabağına alınarak sote yapılmış kebabımızı milföyün içine koyarak üzerine kaşar serpilip servis edilir


    YALOVA KÖFTESİ

    Malzemeler;
    400 gr koyun kıyması
    3 adet yumurta
    1 kalın dilim bayat ekmek
    2 orta boy soğan
    Yarım su bardağı kaşar
    2 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    Yarım çay kaşığı Hindistan cevizi rendesi
    4 çorba kaşığı sadeyağ veya margarin
    ½ bardak süt2 çorba kaşığı un
    1 adet yeşil salata

    YAPILIŞI

    Uygun boyda bir kabın içine konulan kıyma, rendelenmiş soğan suyu, ekmek içi, tuz, karabiber, rendelenmiş Hindistan cevizi ve iki yumurtanın sarısı konularak iyice karıştırılır Bu karışmış malzeme bir kere daha kıyma makinesinden çekilir İri iri parçalara ayrılır Yuvarlanır, ortası çukurlaştırılır Yağlanmış tepsiye dizilir Kıymanın çukur kısmına hazırlamış olduğumuz krema doldurulur orta hararetli fırında yarım saatten fazla pişirilir Üstünün kızarması makbuldür

    Kremanın yapılması:
    Ufak tencereye yağ konulur, eritilir Az un eklenir, bir dakika kadar kavrulur Süt ilave edilerek koyulaşıncaya kadar telle karıştırılır ve ateşten indirilerek, yumurta, tuz, rendelenmiş kaşar peyniri eklenir Çok ince kıyılmış yeşil salata konularak itina ile karıştırılır


    TERMAL SARMA

    Malzemeler;

    120 gr iki parçaya bölünmüş biftek
    50 gr margarin
    100 gr kuru soğan
    30 gr kültür mantarı
    2 gr karabiber
    Yeteri kadar tuz

    YAPILIŞI

    Biftekler ince bir şekilde dövülür Soğan ve mantar margarin ile sote edilir Tuz ve karabiber ilave edilir Dövülmüş bifteklere birer kaşık ilave edilerek sarılır Kürdan ile tutturulur Teflon tavada margarin ile kızartılır Çukur bir kaba alınıp et kızarttığımız tavada sosu yapılır Kızartılan bifteklerin üzerine ilave edilerek bir taşım kaynatılır Servis tabağına alınarak yanında patates kroket, tereyağında domates soslu spagetti ile servis edilir


    TERMAL TATLISI

    Malzemeler ;
    Krep hamuru için;
    15gr un
    1 ad yumurta
    3 gr çiçek yağı
    1 gr tuz
    1 gr şeker
    İçi ve Sosu için;
    50 gr elma marmeladı
    5 gr kavrulmuş nüverde
    50 gr vişne reçeli
    5 gr nişasta
    50 gr Su

    YAPILIŞI

    Bir çukur kaba un, süt, yumurta, çiçek yağı, tuz ve şeker ilave edilerek krema kıvamı alacak şekilde karıştırılır Teflon tavada pişirilir Hazırlanan krep soğutularak üzerine elma marmeladı sürülür Kavrulmuş nüverde fıstıklar kırılıp krepe serpilir Rulo şeklinde sarılır Çapraz bir şekilde kesilerek, kesik kısımları üste gelecek şekilde servis tabağına yerleştirilir Vişne reçeli su ve nişasta kaynatılarak kreplerin üzerine ilave edilerek servise sunulur


    YAPRAK PİDESİ

    Malzemeler ;

    Yoğurt 1 su bardağı
    Soğan 1 bağ
    Su 1 su bardağı
    Mısır Unu 2 su bardağı
    Asma Yaprağı 20 adet
    Ayçiçeği yağı 1 çorba kaşığı
    Nane ½ bağ tuz

    YAPILIŞI

    Yoğurdu su ve tuz ile çırparak karıştırıp ayranı hazırlayın (ayranın ekşi olması tercih edilir) Yaprakları yıkayıp süzdürün Naneyi ince ince kıyın Taze soğanları ayıklayıp ince ince doğrayın Ayrana mısır ununu, tuzu, naneyi ve soğanı katıp karıştırarak bir harç hazırlayın Bir tavayı ayçiçeği yağı ile yağlayın Üzerine bir sıra yaprak dizin Hazırladığınız harcı 2 cm kalınlığı olacak biçimde altı iyice kızarıncaya kadar pişirin Tavanın ağzına biraz daha geniş bir tabak kapatıp yaprak pidesini ters çevirin Tavaya kaydırıp diğer yanına da kızartın Ateşten alıp dilimleyerek servis yapın