Mantı hamuru nasıl yapılır tarifi

'Soru Cevap' forumunda Misafir tarafından 3 Ocak 2012 tarihinde açılan konu


  1. Mantı hamuru nasıl yapılır resimli Mantı hamuru tarifi
     



  2. Cevap: Mantı hamuru nasıl yapılır tarifi

    Mantı nasıl yapılır tarifi


    Malzemeler İçi:

    • 250 gram kıyma
    • 1 büyük boy soğan (rendelenecek)
    • yarım demet maydanoz(ince doğranmış)


    Hamuru:

    • 2 su bardağı un
    • 1 yumurta
    • tuz
    • aldığı kadar su


    Sosu:

    • Yoğurt,
    • sarımsak,
    • kırmızı biber,
    • tereyağı,
    • nane,
    • sumak


    Hamurunu Hazırlanması

    Una bir yumurta kırılır. Su ile hamur kıvamına gelene kadar yoğurulur. Hamur okalava ile 5mm kadar veya en ince şekilde açılır. Hamur, üzerine hafifçe un serpiştirilmiş geniş bir kesme tahtasına alınır (veya masa üzerinde de bu işlemi yapabilirsiniz).

    Büyük daire şeklinde açılan hamur düz ağızlı bir bıçak ile önce enlemesine ve sonra boylamasına yaklaşık 3-4cm aralılar ile kesilir. Sonuçta hamur 3-4 cm kareler şeklinde kesilmiş olur. Kare şeklinde olmayan hamurun kenarında kalan parçalar ortalarından büzülerek fiyonk makarna şeklinde hazırlanır ve içleri boş olarak pişirilmek üzere kenara konulur.

    Mantının İçinin Hazırlanması

    Kıymaya tuz ve karabiber ile yıkayıp doğradığımız maydanoz ve çok ince doğranmış soğanla güzelce karıştırılıp mantının içini hazırlayınız (Soğanı kavurmayın).

    Pişirme, Sos Hazırlama ve Servis

    Bir tencere suya tuz ekleyip hafif hafif orta ateşte kaynatın.

    Kıyma karışımını küçük parçalar halinde (ufak zeytin taneleri şeklinde) kestiğimiz hamur karelerine tek tek yerleştirin. Mantı tanelerini tek tek avuç içinde üçgen şeklini alacak şekilde uzak köşelerinden birleştirip, kenarlarını sıkıca kapatınız. Hazırlanan mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktirin.

    Bolca yoğurt ile ayıklanıp, dövülmüş sarımsak karıştırılır. Karışım tüm mantı yemeğini içine alabilecek genişlikte bir kaba yayılır.

    Mantı taneleri kaynayan suya boca edilir ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişirilir. Mantıların açılmamasına dikkat edilerek süzgeç yardımı ile pişirme suyundan süzülür. Süzülen mantı içinde yoğurtlu sarımsak olan geniş kaba eklenir ve güzelce karıştırılır.

    En son olarak bir tavada tereyağı eritilip, içine arzu edilen miktarda kırmızı biber eklenir. Kırmızı biber yanıp, kararmadan evvel tava ateşten alınır ve yoğurlu mantı üzerine güzelce gezdirilir. Arzuya göre mantıya nane ve/veya sumak ilave edilir. Soğumadan afiyet ile yenilir.

    Mantı lezzetli bir hamur yemeğidir ve iştahla yenildiği için karını şişirir. Bu neden ile öğle yemeği veya erken akşam yemeği olarak yenmesi daha sağlıklıdır.

    Bu güzel tarifi aldığımız sayın 'NADİRE BERENT' hanımefendiye çok teşekkür ediyoruz. Ellerinize sağlık, çok teşekkür ediyoruz..

    Afiyet olsun.