Mangalda mantar nasıl yapılır?

'Damak Keyfi' forumunda Sibel tarafından 9 Şubat 2011 tarihinde açılan konu


  1. [​IMG]

    Et fiyatlarının yüksek olması mangal keyfinizi sekteye uğratmış olabilir. Ancak etin pahalı olması sizin bu keyiften mahrum olacağınız anlamına gelmiyor. Mangalda beyaz et, patlıcan, biber, domates gibi alternatiflerin yanında farklı bir lezzet daha sizi bekliyor. Protein içeriğiyle etle yarışabilecek mantar, mangal severlerin bu yaz gözdesi olmaya aday. İlkbaharda toplanan mantarlar haziran ve temmuz aylarında havalar yağışlı gittiği için yaz günlerinde de yetişmeye devam ediyor. Yani 'mangalda mantar' kırmızı etin tahtını ele geçirmeye aday görünüyor. Yanında biber, domates, patlıcan gibi sebzeler közlenirse lezzetinize lezzet katıyor. Ancak mantarın bilinçsizce toplanmaması gerekiyor. Aksi takdirde ölümle sonuçlanan zehirlenmelere yol açabiliyor.

    Mantar, hem tadıyla hem de besin ve mineral değerlerleri ile kırmızı etle yarışabilecek nitelikte bir besin. Memorial Hastanesi diyetisyenlerinden Yasemin Sancak, ete yakın oranda protein içerdiğinden mantarın son derece değerli bir yiyecek olduğunu söylüyor. Sancak'a göre mantar, vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, çocukların büyüme ve gelişmesinde, yıpranan dokularının onarılmasında önemli bir rol oynuyor. Mantarın faydaları bunlarla da bitmiyor. Mantarın diyet ürünü olduğunu belirten Yasemin Sancak: "Mantarların yağ ve karbonhidrat içeriği çok az. Bu da besin yoğunluğunun ve kalorisinin düşük olması anlamına geliyor. Bu yüzden diyet yapılırken tercih edilebilecek besin alternatifleri arasında yer alıyor. Haftada bir kez et yerine, diyette yer alabilir. Ayrıca öğünlerde sebzelerle ya da etle birlikte hazırlanarak lezzet verici ve besin değeri artırıcı olarak kullanılabilir." diyor.


    Mangalda mantar nasıl yapılır?

    Malzemeler:
    1 kg orta boy mantar, 2 çorba kaşığı süzme yoğurt, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kekik, tuz, rendelenmiş kaşar peyniri, tereyağı.

    Yapılışı:
    Mantarlar ayıklanıp temizlendikten sonra sap kısımları çıkarılır. Bir kapta süzme yoğurt, baharatlar ve tuz karıştırılır. Bu karışım mantarın içine konulur, üzerine bir parça tereyağı eklenir. Mantarları mangalda hafif kızarttıktan sonra kaşarlar ilave edilir ve mantar tam anlamıyla pişirilir. Sıcak servis yapılır.