Maklube Tarifi

'Damak Keyfi' forumunda anniccha tarafından 15 Ekim 2010 tarihinde açılan konu


  1. Maklube
    Maklube Tarifi
    Maklube Nasıl Yapılır

    Maklube, kelime anlamıyla "ters çevirmek" mânâsına gelen, Ortadoğu`ya has ve binlerce yıllık geçmişi olan lezzetli bir yemektir. Yemeğin en büyük özelliği servis şeklidir. Bir sini içerisine tencere ters çevrilip tepesine vurularak kalıp şeklinde çıkarılan et ve pilav ayrı bir haz ve estetik katar yemeğe. Pilavın etrafı salata ve yoğurtla güzelce süslenir. Bu süsleme elbette ağız tadına göre değişiklik gösterebilir.

    [​IMG]

    MALZEMELER

    250 gr. sotelik et
    1 orta boy soğan
    2 diş sarımsak
    2 su bardağı pirinç
    3 adet orta boy patates
    Bezelye ve havuç konservesi
    2 su bardağından biraz fazla sıcak su
    3 kaşık tereyağı + 2 kaşık sıvıyağ
    Kızartmak için sıvıyağ
    Tuz, karabiber, pulbiber
    İstenilen miktarda istenilen salata çeşitleri ve yeşillik

    TARİF

    Pirinci 1 saat önceden ılık suda ıslatın.
    Tencereye aldığınız etleri, suyunu bırakıp çekene kadar kısık ateşte pişirin.
    Etler sert olduysa bir 1 su bardağı sıcak su ileve edip suyunu çektirin.
    1 kaşık tereyağını soğan, sarımsak, tuz, karabiber ve pulbiberer ekleyip 5-10 dk. kavurun.
    Patatesleri küçük küçük küp şeklinde doğrayın ve sıvıyağda hafif kızartın.
    Tencerenizin dibini yağladıktan sonra Patateslerinizin bir kısmını yerleştirinin
    Ben tencerenin dibine eti yerleştirmeden önce küçük küçük doğradığım patateslerin bir kısmını yerleştiriyorum, et tencereye yapışmasın diye
    Patateslerinizin üzerine kavurmuş olduğunuz etinizi yerleştirin
    Kızartmış olduğunuz patateslerin yarısını etlerin üstüne tek sıra halinde dizin.
    3 kaşık tereyağında pirinçleri tuzunu ilave ederek kavurun.
    Pirinçlerin üzerine bezelye ve havuç konservenizi ilave edip karıştırın
    Tekrar etlerinizin geri kalan kısmını tencerinize pirinçlerin üzerine yerleştirin daha sonra geriye kalan patateslerinizi dizin.
    Patateslerin üzerine pirinçin yarısı dökün. Kalan patatesleri de tek sıra halinde dizin ve kalan pirinci de ekleyip hafif bastırarak düzeltin.
    Üzerine 2,5 bardak sıcak su ilave edin. Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar dibini yakmamaya dikkat ederek pişirin.
    Düz geniş bir tepsi ya da servis tabağına pişen pilavı ters çevirip etrafını arzu ettiğiniz salata çeşitleriyle süsleyip servis edin.Dilerseniz ara ara yoğurt da koyabilirsiniz.

    Biraz zahmetli ama çok lezzetlidir ;))

    Afiyet Olsun!...:f63:
     



  2. Cevap: Maklube Tarifi

    Bildiğin etli pilav işte abartmaya gerek yok bi zamanlar yemiştim. :))))) Olsa da yesek :D