Lübnan Yemek Kültürü

'Damak Keyfi' forumunda anniccha tarafından 7 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Lübnan Yemekleri
    Lübnan Mutfağı
    Lübnan Yemek Kültürü ve Mutfağı

    Lübnan Doğu Akdeniz Mutfağı’nın merkezi konumundadır. Bazıları Lübnan Mutfağı’nın seksi olduğunu söylerler. Peki nedir onu bu denli “seksi” kılan?

    Renkler kokular lezzetler en acılar (yani “hot”) en tatlılar otlar baharatlar zeytinyağı şarap ve tabii arak... Lübnan Mutfağı üçte bir Güney Doğu (bulgur ve acıdan dolayı) üçte bir Ege (deniz zeytinyağı ve otlardan dolayı) üçte bir Arap (sunumu ve renkleri ile) üçte bir de diğer Akdeniz Mutfaklarının bir karışımı... Toplam dört adet üçte bir bulunmasının sebebi ise işin sırrı!..

    Lübnan mutfağı meze zengini. Bu kadar çeşitli farklı ve bol mezeyi bir arada ilk defa görüyorsunuz: Semsek (labneli börek) humus tabuli (ince bulgurlu maydanoz salatası) nar ekşili zahter salatası çiğ köfte (bulgurlu veya bulgursuz) patlıcan ezme (közlenmiş) zeytin deniz ürünleri (onlar başlı başına bir paragraf)Lübnan Yemek Kültürü zeytinli börek kibbe (içli köfte) sadece bazıları.Yoğurdu en çok kullanan mutfak

    Lübnan Mutfağı’nın ismi gibi beyaz beyaz peyniri (daha çok taze peynir olarak karşımıza çıkıyor)Lübnan Yemek Kültürü yoğurdu ve bu yoğurt ile yapılan türlü sosları ve çorbaları ünlü Lübnan klasikleri. Yoğurdu bu kadar çok kullanan bir de Türk Mutfağı var dünyada.

    Lübnan mutfağı deyince akla gelen ilk yemek Zahter... Tadı damağınızda kalacak ürünlerden birisiLübnan Yemek Kültürü bu zahter. Kekik türünden ancak kekikten çok daha aromalı ve lezzetli... Tazesi salata malzemesi; tozu susam unu ve zeytinyağı ile karıştırılınca kahvaltı malzemesi (ekmeğe sürebiliyorsunuz); kurusu “zahterli pide” malzemesi şeklinde; günün her anında karşınıza değişik bir kılıkta çıkıyor ve sizi mest ediyor...

    Ana yemeklere gelinceLübnan Yemek Kültürü baş rollerde yine bulgurLübnan Yemek Kültürü nohut fasulye ve yoğurt var. “Lebeniye” (nohutlu yoğurt çorbası) “kibbe lebeniye” (içli köfteli versiyonu) “falafel” (kızarmış soğanlı nohut ezmesi)Lübnan Yemek Kültürü tavuklu pilav “maluf” (fasulye ezmesi) ekşili yaprak sarma ana yemeklerin en baştan çıkarıcıları... Falafel aynı zamanda Lübnan’ın tipik “sokak” yemeklerinden.

    Lübnan bir zeytin ve zeytinyağı cenneti. Salatalara ve yemeklere konan yetmiyormuş gibi; zeytinyağıLübnan Yemek Kültürü sabah öğlen akşam değişik karaf ve kaselerde sofrada da sunuluyor.

    Lübnan’da üç değişik mutfak fark edebiliyoruz: Dağ/Vadi Mutfağı Sahil Mutfağı ve Beyrut Mutfağı...

    Bu mutfakları kısaca açıklamak gerekirseLübnan Yemek Kültürü Dağ/Vadi MutfağıLübnan Yemek Kültürü kuzu eti peynir yoğurt; Sahil Mutfağı deniz ürünleri (barakudalar muhteşem); Beyrut Mutfağı mezeler geçidi ve üçü birden zeytinyağı diyebiliriz.

    Meyveler ise kendi başlarına bir seremoni... Bekaa Vadisi Lübnan’ın bereket sembolü. Burada her türlü meyveyi yetiştiriyorlar. Başta tabii üzüm geliyor. Bunu narenciye muzLübnan Yemek Kültürü hurma nar diğer Akdeniz meyveleri ve hatta çeşitli tropikal meyveler takip ediyor. Beyrut’u gezerken çok sık rastlayacağınız “meyve sucuları” sizlere istediğiniz taze meyveleri önünüzde soyup ilginç kokteyller sunabilecekler. “Meyve Sucular” yine Beyrut’a özel bir durum.

    Lübnan Mutfağı’nın en çıldırtıcı bölümlerinden birincisi tatlılar... ki haklarında fazla bir şey söylememek en iyisi. Onları tabu kabul edip (kod adı “mamul” veya “pita arası künefe”) bir diğer çıldırtıcı bölüme içeceklere geçelim…

    Alkolsüz içeceklerde bir numarada kahve var. Kahve değişik kılıkLübnan Yemek Kültürü koku ve lezzetlerde karşımıza çıkıyor. En muhteşemi “Café Turc” (kakuleli Türk kahvesi). “Café Turc”üLübnan Yemek Kültürü yine kakuleli mırra veya daha hafif bir tat tercih edenler içinLübnan Yemek Kültürü “Café Blanc” takip ediyor. “Café Blanc”Lübnan Yemek Kültürü sıcak suya bir çay kaşığı portakal çiçeği suyu ilave ettiğinizde ortaya çıkan iksir... Meyve sularıLübnan Yemek Kültürü ikinci sırada... (Tabii bu bizim için geçerli.) Tercihler herhalde portakaldan başlayacaktır...

    Lübnanlar alkollü içeceklerde oldukça başarılı. Lübnanlılar üzüm suyu dersini güzel çalışmışlar. Hem de binlerce yıl boyunca... Durum böyle oluncaLübnan Yemek Kültürü ortaya iki olağanüstü ürün çıkmış. İlk üzüm suyuLübnan Yemek Kültürü beyaz veya kırmızıLübnan Yemek Kültürü “şarap” şeklinde doluyor bardaklarınıza. Bunun en güzel örneklerini Ksara’da tadabilirsiniz.

    Cabernet SauvignonLübnan Yemek Kültürü MerlotLübnan Yemek Kültürü Chardonnay ve Semillon bu sihirli şaraplardan bazıları.

    Klasik bir Bordeaux karışımı olanLübnan Yemek Kültürü altın madalyalı “Chateau Ksara” favoriniz olmaya aday…

    İkinci ve son üzüm suyu Arak”Lübnan Yemek Kültürü rakı tarzındaLübnan Yemek Kültürü şirin küçük bardaklarda geliyor sofraya. Arakın rakıdan farkı sadece üzüm suyundan yapılıyor olması. Alkol derecesi rakıdan biraz daha fazla ama içimi daha yumuşakLübnan Yemek Kültürü son derece baştan çıkarıcı bir “su”...