Louis Pasteur’ün hayatı

'Biyografi' forumunda YAREN tarafından 18 Mart 2010 tarihinde açılan konu


  1. Louis Pasteur kimdir
    Louis Pasteur biyografisi
    Louis Pastör’ün keşifleri
    Louis Pasteur’ün hayatı ve keşifleri
    [​IMG]
    Louis Pasteur’ün hayatı

    Kuduz aşısı ne zaman bulundu
    Bir sepetçinin oğlu olan Louis Pasteur,fen öğrenimi yaptıktan sonra, 32 yaşında Lille fen fakültesi dekanlığa başladı.O zaman, onu büyük keşiflere götürecek olan mayalanma (özellikle şarabın sirkeye dönüşmesi) üzerine araştırmalarına başladı.

    O tarihe kadar benimsene gelmiş olan, mikropların yoktan üremesi kuramının yanlış olduğunu, pek sıkı bir deneme yöntemi sayesinde, çok geçmeden kanıtlamayı başardı.

    Mayalanma üzerindeki keşfini Tıp bilimine uygulayarak, çağında pek geçerli olan hastalığın birden ortaya çıktığı düşüncesini tamamen çürüttü. Çevremizi saran her şeyde ve kendi vücudumuzda bulanan küçük, canlı organizmalarını, yani minik mikropların varlığını kanıtladı.Mikro Organizma’ların, cerrahi müdahalelerde, kesin asepsi tedbirleri alınmayacak olursa, iltihaplanmaya sebep olduğunu gösterdi.

    Büyük bilginin çalışmalardan önce, hastalıkların çoğunun sebebi bilinemiyordu.Onun sayesinde yeni bir bilim dalı olan mikrobiyoloji doğdu.Bu bilim, her hastalığın sorumlu mikrobunu araştırır.

    Pasteur bu mikropları kullanarak, ama güçlerini zayıflatarak bir koruma çaresi olarak ilk aşıyı keşfetti..Pasteur tavuk kolerasını tedavi ederken aşı olayını buldu. İlk kuduz aşısını 1884′te buldu.Fakat kuduz aşısını insanlar üzerinde denemesini 1885 yılında yaptı.Kuduz olan iki çocuğu aşı ile hayata döndürdü.Böylece kuduz aşısının keşfini ispatlamış oldu. Tıp bilimine sonsuz olanaklar açan bu buluş, Pasteur’ün ününü yaydı.

    Pasteur’ün buluşu sadece aşı ile kalmadı.Okulu bitirdikten sonra bir şarap fabrikasında çalışmaya başladı.Şarap fabrikasında fıçılanmış şarapların bazılarının bozulması patronunu kızdırıyordu.Pasteur’dan buna bir çözüm bulmasını istedi.Yaptığı araştırmada şarap fıçılarının hava aldığı için bozulduğunu anladı.Daha sonra geleceğin en önemli keşfi olan havada canlı bakterilerin olduğunu keşfetti ve hava ile temas eden yiyecekleri bunların bozduğunu gördü.Buna çözüm olarak ta belli bir sıcaklığa kadar ısıtıp soğutarak Pastörize dediğimiz formülü keşfederek yiyecek ve içeceklerin bozulmalarını önledi.Pastörize yönteminde amaç,bira,şarap, süt, meyve suları gibi sıvıların gereğince muhafaza edilebilmesidir.Bu yöntem sıvıyı, mayalanmasını çabuklaştıracak bakterileri yok etmek, için kaynama noktasından düşük bir ısıda ve her sıvıya göre değişen bir süreyle, ısıtmaktan ibarettir.

    Çevremizi saran her şeyde ve kendi vücudumuzda bulanan küçük, canlı organizmalarını, yani minik mikropların varlığını kanıtladı.Mikro Organizma’ların, cerrahi müdahalelerde ,iltihaplanmaya sebep olduğunu gösterdi.Büyük bilginin çalışmalardan önce, hastalıkların çoğunun sebebi bilinmiyordu. Onun sayesinde yeni bir bilim dalı olan mikrobiyoloji doğdu.
    Alıntı​
     



  2. Cevap: Louis Pasteur’ün hayatı

    valla adam felaket birşey