Lor Peynirli Somun Ekmek Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda ZeuS tarafından 30 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Lor Peynirli Somun Ekmek
    Resimli Lor Peynirli Somun Ekmek Tarifi , Lor Peynirli Somun Ekmek Nasıl Yapılır, Lor Peynirli Somun Ekmek yapılışı resimli tarifi

    [​IMG]
    Lor Peynirli Somun Ekmek


    Malzemeler:

    3 bardak beyaz un

    1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya

    1 silme tatlı kaşığı tuz

    1 çorba kaşığı bal

    100 gram lor (ricotta) peyniri (yaklaşık yarım bardak)

    1 bardak su

    2 küçük somun



    Elde Yapılışı:

    1. Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu, loru ve balı da ilave ederek hamurunuzu 10 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu loru ve balı ilave ederek hamurunuzu 6–7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    3. Hamurunuzu evin ılık bir yerinde 1 saat boyunca mayalanmaya bırakın. Bu sürede hamurunuzun hacmi iki katına çıkacaktır.

    4. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak düzgün iki beze haline getirin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat daha kabarması için bekletin.

    5. Ekmeklerin üzerine keskin bir bıçakla ½ cm derinliğinde bir artı işareti çizin.

    6. Üzerine un serpip önceden ısıtılmış 210 derece fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.



    Makinede Yapılışı:

    1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak loru hemen ardından suyu ve balı koyun. Unu bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Unun üstüne haznenin bir köşesine tuzu koyun. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

    2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

    3. Beyaz ekmek, 750 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.

    4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

    5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

    6. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.