Lokantalarda tuzluklar kaldırılıyor

'Sağlık bilgisi' forumunda Elfida tarafından 9 Ekim 2011 tarihinde açılan konu


  1. [​IMG]
    TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, aşırı tuz kullanımının önüne geçebilmek için restoranlarda uygulanacak masalara tuz koyma yasağının hayata geçirilmesi amacıyla Yönetmelik hazırlama çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu ve Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk ile bir araya gelen Erdöl’ün çalışmaların kısa zamanda sonuçlanması için yakın zamanda 16 Büyükşehir’in Belediye Başkanı ile bir araya geleceği öğrenildi.

    Yapacakları çalışmaların esas amacının lokanta sofralarından tuzlukları kaldırmak olduğunu söyleyen Erk, “Ekmekler için yapılacak toplantı bir bilinçlendirme paneli. Arkasından restorancılar, lokantacılar federasyonu ile bir araya geleceğiz. Bu konuda bir yönetmelik çıkarmak için seferber olmuş durumdayız” diye konuştu.

    Restoranlarda tuzun yasaklandığı ilk ülkenin Finlandiya olduğunu söyleyen Erk, bu ülkede masalarda artık tuzun olmadığını ve kişilerin talebi üzerine geldiğini söyledi. Erk konuşmasını şöyle sürdürdü:

    “Benim konuşmalarımdan esinlenmiş 2 fast-food zinciri var. Burger King, Kentucky Fried Chicken onlar artık yemeklerinde tuz paketi vermiyorlar. Ancak talep ettiğimiz zaman veriyorlar. Eskiden, bol bol döküyorlardı ki millet meşrubat içsin, yemek esnasında tuzu fazla tükettiğinizde yanında bir alkol ya da meşrubat gerektirir. O nedenle uygulama kamu sağlığı ve halk sağlığı açısından çok daha gerekli.