Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

'Şifalı Bitkiler' forumunda Pardus tarafından 14 Kasım 2009 tarihinde açılan konu


  1. Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

    Limon yaz-kış insanoğlunun sofrasından eksik etmediği bir meyve. Et yemeklerine, özellikle tavuğa eşlik eden limon, salataların da vazgeçilmez tadıdır.

    Tatlıda da kullanılır, tuzlu yemeklerde de; çaya da sıkılır, çorbaya da... Daha bitmedi; limonun yararları saymakla tükenmez! Gribe iyi gelir, iştah açar, insanı güzelleştirir, cildi temizler... Daha neler neler...

    1- Lezzet katma: Limon, güçlü narenciye tadı veren popüler bir meyve. Bu tat kabuğundaki yağlardan geliyor. Tipik olarak süslemede kullanılan limonu, yemeğin tarifine göre uzun dilimler halinde kesebilir ya da küçük küçük kıyabilirsiniz. Yemeklere limon lezzeti katmak için, sadece limon kabuğunun dış parçasını rendeleyin ya da keskin bir bıçakla ince ince dilimleyin. Daha acı olan alttaki beyaz kısımdan uzak durun.

    2- Gremolata yapmak: Gremolata, İtalya'da meşhur olan, et, balık, dana incikle kullanılan bir çeşni. Sarımsak ve narenciye tadını seviyorsanız gremolata tuz ve biberin yerine servis edilebilir. Gremolata için, eşit oranlarda limon, sarımsak ve maydanozu karıştırın. Birkaç damla zeytinyağı sarımsak tadının yoğunluğunu azaltır.

    3- Kaynayan yumurtalar: Pişerken kabuklarının çatlamaması için yumurtayı limon suyuyla fırçalayın. Eğer suya bir çay kaşığı limon suyu eklerseniz, piştikten sonra yumurtalarınızın kabuğu daha kolay soyulur. Ayrıca, limon suyu patateslerin ve karnıbaharın kararmasını da önlüyor.

    4- Pörsümüş salataya can verir: Hiçbir şey buruşmuş, pörsümüş salata kadar kötü olamaz. Ancak, limon salataya ikinci bir can verir. Kendini bırakmış yeşilliklerin önceki lezzetli durumuna gelmesi için, bir kâse soğuk suyun içine sadece yarım limon sıkmanız gerekiyor. Sonra kâseyi bir saat kadar buzdolabında bekletin, yeşillikleri dışarı çıkarıp kurulayın.

    5- Koruma malzemesi: Limonlar, yeni kesilen birçok meyveyi kararmaktan koruyor. Dilimlenmiş meyveler üzerine biraz limon sıkmak meyvelerin orijinal rengini korumasını sağlar. Bu etki birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir ve avokado, elma, şeftali, kayısı ve armut gibi birçok meyveyle birlikte kullanılabilir. Birçok insan, limonun birçok gıdanın tadını geliştirdiğini düşünüyor.

    6- Tat geliştirici: Yemeklere limon sıkmak tuz tüketimini azaltır. Fazla tuz, kan basıncını, kalp krizi ile felç riskini de artırır. Amerikalılar günde 7 bin mg'a yakın tuz tüketiyor. Günlük tuz ihtiyacı ise sadece 2 bin 300 mg'dır. Limon suyu, en sevdiğiniz yiyecekler için farklı bir lezzet geliştirmede iyi bir seçenek. Tavuğa, bifteğe, ve sebzeler limon sıkarak lezzetini artırabilirsiniz.

    7- Kanserle savaşır: Limon kabuklu siyah ya da yeşil çay içmenin, belirli kanser türlerini, yüzde 70'e varan oranlarda azalttığı belirtiliyor. Limon, cilt kanseri koruyucusu olarak güneş yanığını önlemeye yardım ediyor. Çay ve limon kabuğu kombinasyonunda bulunan doğal içerikler, vücudu cilt kanserine yol açan güneşin zararlı UV ışınlarından koruyor.

    8- İçecekleri soğuk tutar: Buz kalıplarınıza bir damla limon suyu ekleyebilirsiniz. Suya, sodaya ve hatta çaya limon eklemek, içeceklerinizin tadının daha iyi olmasını sağlar. Buz kalıbınızı doldurduğunuzda taze limonu ortadan ikiye kesin ve suyun içine sıkın. Birkaç saat sonra herhangi bir soğuk içeceğinize eklemek için harika bir buzunuz olacak.

    9- Limonata yapmak: Birkaç limonunuz varsa, limonata yapmayı deneyin. Sıradan bir limonata yapmayın. Yenilikçi olun ve limonatayı ananas veya karpuz suyuna karıştırabilirsiniz. Karışık limonatayı sevmiyorsanız, buz, limon, su ve şekeri karıştırarak hazırladığınız sıradan limonata da içebilirsiniz. Bu klasik içecek her zaman rağbet görecek.

    10- Sağlığınıza iyi gelir: Limon suyu birçok yaygın hastalık için doğal, lezzetli bir tedavi. Boğazınız ağrıyorsa günde 3 kez limonlu suyla gargara yapabilirsiniz. Limon böbrek, karaciğe ve kanınızı temizliyor. Ilık ya da sıcak limon suyu, sindirim sisteminize iyi gelir. Sabahları uyanınca limon suyu içerseniz, sindirim ve dolaşım sistemi daha iyi çalışır. ZAMAN
     



  2. Cevap: Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

    :))))
     



  3. Cevap: Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

    C vitaminin kaynağı limon gerçekten 10 nedenle sınırlı kalmayacak kadar sağlığa yararlı.Üstelik bir kalkan görevi yapıyor.
    Yararlı bilgiler Pardus eline sağlık..
     



  4. Cevap: Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

    Soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonu için bir limonu küçük küçük doğrayıp biraz şeker ve suyla pişirip yiyebilirsiniz ben denedim çok iyi geldi kabuğuyla pişireceğiniz için iyi yıkamayı unutmayınnn (biraz acı olabilir şekeri arttırabilirsiniz ).
    Buda benden küçük bir ilave olsun mahsuru yoksa tabii :)
     



  5. Cevap: Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

    Mahsuru olacağını pek sanmıyorum June önerin için teşekkürler.Şeker yerine balla tatlandırılsa nasıl olur?
     



  6. Cevap: Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

    pişireleceği için bal uygun olurmu bilmiyorum ama suyla biraz pişirip balı sonra ekleyebilirsin belki
     



  7. Cevap: Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

    NOT:Balı sıcakla temasa geçirirseniz balın yararlı özellikleri kayboluyormuş haberiniz olsun.Ballı süt tarihe karıştı haberiniz olsun... :))))
     



  8. Cevap: Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

    bende öyle düşünmüştüm uyarı için teşekkürler
     



  9. Cevap: Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

    Ama Amaa amaaa kızımın okulunda 15 günde bir ballı süt akıyor çeşmelerden ve çocuklar bunu içiyor nolcak şimdi :confused:
     



  10. Cevap: Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

    Mutlaka faydası vardır da azalır.Yalnız burdaki süt sıcak sütse vitamin değerleri azalıyormuş.Geçen gün bir doktorun makalesinde okumuştum.
     



  11. Cevap: Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

    bitki çaylarını da balla tatlandırırlar genelde büyük ihtimalle orda baldan çok bitkinin etkisi önde olduğundan sorun olmuyordur
     



  12. Cevap: Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

    :f40: ben tam bir limon hastasıyım.faydalı olduğunu biliyordum ama bu kadar değil.paylaştığın için teşkkür ederim PARDUS. :f40: :f40: :f40: :f40: :f40:
     



  13. Cevap: Limondan vazgeçmemeniz için 10 neden

    Ben de çok severim :f63: fakat öyle tek başına yiyemem yanına bal ve şekerin eşlik etmesi gerek :f196::)