Limon Nedir - Limon Yetiştiriciliği

'Bunları biliyormusunuz' forumunda HazaN tarafından 17 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. Limon yetiştiriciliği hakkında bilgi
    Limon nasıl yetiştirilir

    Limonun tanımı
    Limon ağacı 10 metreye ( 33 ayak ) kadar büyüyebilir, fakat genellikle daha küçüktür Dalları dikenlidir,ve çiçek demeti formu açıktırYaprakları yeşil,parlak ve ovaldirMeyve çiçeklerin altında büyürsağlıklı bir limon ağacında çiçekler ve meyveler aynı zamanda bulunur Limon meyvesi ovaldirOlgunlaştığı zaman parlak sarı bir burna sahiptirKüçük tohumlar genellikle “floopies” olarak bilinir ve meyvenin içinde bulunur

    Limon, ılıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan küçük Ağaçların meyvesidir En çok bilinen Narenciye türlerinden biridir

    Limon Ağacı
    Limon ( Citrus x Limon ); yıl boyunca büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir Ağaç türüdür

    Limonun anavatanı kesin olarak bilinmemektedir Ilıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyveleri ülkemizde çok sevilir Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde neredeyse her evin bahçesinde bir limon Ağacı bulunurMeyve öncelikle Suyu için kullanılır,eti ve kabuğu Aşçılık ve fırında pişirmede kullanılır Limon suyu yaklaşık % 5 Asittirekşi mayhoş bir tat verir pH değeri 2 ila 3 arasındadırBu limon suyunu ucuz yapar Kolaylıkla elde edilebilen Asit bilimsel eğitim deneylerinde kullanılır

    Sedefotugiller ( Turunçgiller ) familyasındandır 3-6 m boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır Gövde ve dallarının kabuğu koyu gridir Almaşık dizili, elips biçimli iri yaprakları açık yeşil renkli, derimsi dokulu ve sivri uçludur Bazı limon ağacı türlerinde, yaprak koltuklarında sivri dikenler bulunur, ilkbahar aylarında açan hoş kokulu, dışı pembemsi ve içi beyaz renkli çiçekleri ya tek tek ya da birkaçı bir arada bulunur “Yediveren”limon türleri ise neredeyse bütün yıl çiçek açar ve meyve vermeye devam eder

    Genelde sonbaharda olgunlaşan limon meyvesi yumurta biçimli, bir ucu sivri çıkıntılı, içi 8-10 bölümlü,çok ekşi ve bol Sulu olur Olgun limon meyvesinin açık sarı renkli dış kabuğunun üzerinde uçucu yağ ve esanslar içeren benekler bulunur Meyvenin kabuğunun içi ise, beyaz renkli ve sünger dokuludur

    Meyvenin içinde yer alan beyaz tohumlan (çekirdekleri) küçük, oval biçimli ve bir uçları sivri olur Bol güneşli, rüzgardan korunmalı yerleri; hafif, suyu iyi akıntılı ve verimli toprakları seven limon ağacı, tohumlarıyla çoğaltılır Doğal bir C vitamini kaynağı olan limon meyvesinin suyunda ayrıca organik nitelikli sitrik asit,pektin ve şekerler bulunur Limon meyvesinin suyu ya da dilimleri kimi yemeklere, çorba ve salatalara katılır

    Sevilen bir içit olan limonata yapımında kullanılır Bazı sebze yemekleri ve reçellerin yapımında, bunların kararmaması için eklenir Uçucu yağ ve esans içeren Limonun kabuğu sıkılarak ve damıtılarak elde edilen limon esansından kozmetikte ve kimi içkilerin yapımında yararlanılır Limon ile ilgili kullanılan benzetmeler çoktur Limon gibi, çok sarı çok sarı olmak anlamındadır

    Deyim olarak da kullanılan örnekleri vardır Bir kimseyi limon gibi sıkmak, bir kimseden olabildiği kadar yararlanmak, posasını çıkaracak ölçüde onu söndürecek anlamındadır Renk benzetmelerinde de limon kullanılır Limon küfü, limon sarısı, açık sarı renk ya da bu renkte olan anlamındadır Kaliteli limon ağırlığında hoş kokusunda, soluk sarı renginden, lekesiz kabuğundan belli olur Limondan esansından dolayı kozmetikte ve çeşitlili körlerin ve içkilerin hazırlanmasında yararlanılır

    Şeker katılan limon suyu yorgunluk giderici, gribal enfeksiyonlarda dayanıklılık verici (C vitamini fazla miktarda bulunduğundan) olarak içilir

    Orijinal Adı Citrus limonum Anayurdu Hindistan ve Uzakdoğu ülkeleri olan Limon, İS 1000-1200 yıllarında İspanya ile Sicilya’ya getirilmiş, daha sonra Haçlı Seferleriyle Avrupa ve Ortadoğu’ya yayılmıştırGünümüzde dünyanın tüm astropikal iklim bölgelerinde ve ülkemizde de Ege ile özellikle Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir

    Limonun faydaları - Yararları

    Limon vücuda güç verir
    İştah açıcıdır
    Sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir
    İdrar söktürücüdür
    Damar sertliğini ve tıkanıklığını önler
    Kanı temizler ve kan dolaşımını kolaylaştırır
    Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük şikâyetlerini azaltır
    Mikrop öldürücüdür Besin zehirlenmelerinde ve böcek ısırıklarında yararlıdır
    Rahatlatıcı etkisi ile vücuttaki ağrıları hafifletir, ateşi ve tansiyonu düşürür
    mide bulantısını ve baş dönmesini giderir
    Kansızlığa karşı etkilidir
    Diş ve dişetlerini kuvvetlendirir ve dişleri beyazlatır
    Sivilceleri ve nasırı azaltır