Libya'da Ne Yenir Ne İçilir

'Ülkeler' forumunda EyLüL tarafından 2 Temmuz 2011 tarihinde açılan konu


  1. Libya'da Ne Yenir Ne İçilir
    Libya'da Ne Yenir
    Libya'nın Gezilicek Yerleri
    [​IMG]
    Libya'da Ne Yenir Ne İçilir

    Libya Arap Halk Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti Trablus, Akdeniz’in en güzel şehirlerinden biridir. Kuzey Afrika’nın Akdeniz kıyısındaki ülkenin doğusunda Mısır, batısında Cezayir ve Tunus, güneyinde Nijer ve Çad, güneydoğusunda Sudan ile komşuluk ilişkileri bulunuyor. Ülkenin adı olan “Libya”, eski Mısırlıların Nil'in batısında yaşayan Berberiler için kullandıkları “Lebu” sözcüğünden gelir. Sözcük eski Yunancaya “Libya” olarak geçmiş..

    Gezilebilecek Yerler
    İÖ 500’lü yıllarda Fenikeliler tarafından kurulan Trablusgarp pek çok medeniyete tanıklık etmiş bir şehir. Kentin en etkileyici alanları için Yeşil Meydanı ve Şehitler Alanı’nı söylemek mümkün. Bu çevrede bulunan Assai El-Hamra Kalesi’ni mutlaka görmelisiniz. Kalenin içinde yer alan Cemahiriye Müzesinde neolotik çağdan günümüze pek çok eser sergilenmekte.

    Kalenin arka tarafında Eski Kent yer alıyor. Bu bölgeyi hakkıyla dolaşmak yaklaşık üç saat alıyor. Suk El Müşir, Suk El Türk gibi çarşılar, yukarıdan kemerli daracık sokaklar, beyaz badanalı evler, Karamanlı Camisi, 1200 yıllık olduğu söylenen En Naka Camisi, Osmanlı döneminin Gurci, Osman Paşa, Turgut (Dragut) camileri, medreseler, hanlar Eski Kent’in zenginlikleri arasında. Ayrıca eski Fransız, İngiliz elçilikleri, kiliseler, surlar, kapılar ve Marcus Aurelius Kemeri’ni de görmelisiniz.

    Trablus’un kalbi olarak anılan Cemahiriye Müzesi oldukça önemli bir kurum. Sergilenen eserler ve onların sunumu buranın dünyanın en önemli müzeleri arasında anılmasını sağlıyor. Neolitik çağlardan modern zamana kadar çeşitli eserlerin sergilendiği müze dört katta yayılan 47 galeriden oluşuyor.

    Assai Al-Hamra olarak da bilinen Trablus Kalesi, pek çok lorda yüz yıllarca ev sahipliği yapmış. İlk kulenin 7. yüzyılda Libya’yı Müslüman saldırılardan koruma için inşa edildiği tahmin ediliyor. Kaleye müze biletinizle girebilirsiniz. Kale pazartesi günleri hariç 08.00–14.00 arasında, ayrıca cuma günleri 16.00–18.00 arasında da açık.

    Trablus’un geçmişinde önemli yeri olan Oes isimli Roma şehrinden geriye çok az eser kalmış. Marcus Aurelius’un dört sütunlu köprüsünden geriye kalan Aurelius Kemeri nadide eserler arasında.

    Osmanlı döneminden kalma Gurci Camisi, 1833 yılında Kaptan Mustafa Gurgi tarafından yaptırılmış. Trablus’un en önemli camileri arasında yer alan mabedin minberi oldukça güzel. Bir başka önemli cami Karamanlı 1738 yılına tarihleniyor. Yeşil Meydan’da Trablus Kalesi’nin arkasındaki caminin içinde Libya’nın en iyi tahta işçiliği sergileniyor. Trablus’un meydanındaki İtalyan Katedrali 1970 yılından beri, cami olarak kullanılmaktadır. Orijinal kilisenin yapımı ise 1928 yılında tamamlanmış.

    Karamanlı ailesi Trablus’ta 18. yüzyılın büyük bir bölümünde ve 19. yüzyılın ilk yarısında hâkimiyetini sürdürdü. Onlardan geriye 19. yüzyılın başlarında Yusuf Karamanlı tarafından yaptırılan Karamanlı Evi kaldı. Ailenin düşüşüyle birlikte bina İtalyanların Toskana Konsolosluğu olarak kullanılmaya başlandı.

    Kültür ve Eğlence
    Libya, Arap ülkeleri içinde alkol ve uyuşturucu kullanımında en katı olanlardan. Öyle ki 1969 devriminden sonra, Trablus’ta gece hayatı hiç yok. Devrim günü 1 Eylül’de kutlanıyor.

    Otel barlarında meyve kokteylleri, kafelerde naneli çay, meyve suları ve nargile içmek mümkün. En popüler kafeler Osmanlı Kulesi içindekiler ve Yeşil Meydan’dakilerdir. Bu kafeler oturmadan önce ya da sonra Akdeniz kıyısında yürüyüş ya da minik parklarda piknik yapabilirsiniz.

    Müzisyen ve dansçılar düğünlerde, ramazan, dini bayramlar ve belli başlı kutlama günlerinde performanslarını sergilerler. Son yıllarda özellikle ülkenin güneyinde pek çok festival düzenlenmeye başlandı. Şehirdeki turizm acentelerinden festival tarihleri ile ilgili bilgi almak, düzenlenen turlarla festivallere katılmak mümkün.

    Yeme İçme
    “Couscousi” Libya’nın en bilinen yöresel lezzetidir. Buharda pişirilmiş koyun veya kuzu etinin buğday ve irmik ile servis edilmesinden oluşur. Sebzeler ve baharatlardan yapılan bir sos eşliğinde yenir. Bir diğer yöresel yemek “bazen” de sıcak soslarla servis ediliyor. Elle yenen bu yemek genellikle Libyalıların vazgeçilmez öğlen atıştırmasıdır.

    Ulusal içecekler olarak naneli kırmızı ve yeşil çay öne çıkıyor. Hemen her yerde özel minik bardaklarda servis edilen çay genellikle şekerli bir şekilde masaya geliyor. Özellikle akşam yemekleri sonrası ikram edilen çaya nane de ekleniyor.

    Büyük bir kent olan Trablus’ta Çin’den Avrupa mutfağına kadar balık dâhil pek çok yemeği bulma şansınız var. Amerikan Fast food zincirleri de Trablus’un içine nüfuz etmeyi başarmış halde.

    Genellikle istenilen restoranda yer bulunabiliyor. Nadiren masa beklemek gerekse de garsonlar hızlıca bir yer açmayı başarıyor. Restoranlarda fiyatlar 6 dolardan başlayıp 60 dolara kadar çıkabiliyor.

    Alışveriş
    Trablus’tan hediyelik eşya olarak alabileceklerinizin başında deriden yapılan ürünler, el yapımı kilim ve halılar, geleneksel ipek ve altın ile gümüş mücevherler geliyor.