Laktoz Nedir - Laktoz Ne Demek - Laktoz Hakkında Bilgi

'Ders notları' forumunda Violet tarafından 19 Şubat 2011 tarihinde açılan konu


  1. Laktoz Nedir Hakkında Bilgi

    Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan süt şekeri de denilen bir disakkarit Sütün en önemli karbonhidratıdır Sütün aromasında önemli bir payı bulunmaktadır
    Glikoz ve galaktozdan meydana gelmiş bir disakkarit olan laktozun, inek sütündeki oranı ortalama % 4,8, anne sütünde % 7'dir Koyun sütünde % 4,6, keçi sütünde de ortalama % 4,0 oranında yer alır Laktoz, mineral maddeler ile birlikte ozmotik sisteme iştirak ettiği için, bu süt bileşeninin oranı sütte pek fazla değişiklik göstermektedir Meme rahatsızlıklarında, elde edilen sütteki laktoz oranı az veya çok oranda düşüş göstermektedir Kolestrum sütünde ilk gün yine oldukça düşük bulunmaktadır
    Laktozun tatlılık derecesi nisbi olarak düşük bulunmakta, şayet sakkarozun tatlılık derecesi % 100 olarak ifade edilirse, laktoz % 27'lik bir değer göstermektedir
    Laktoz, suda ağır çözündüğü için dil üzerinde kumumsu bir his uyandırmaktadır Kefir ve kımız bakterilerinin enzimleri, laktozu kullanarak bir alkol fermantasyonu meydana getirirler Bunun için ekşi süt mamülü kefir ve kımız bir miktar alkol ihtiva ederler Asıl olarak sütün laktozu, süt asidi bakterileri tarafından fermantasyona uğratılır ve süt asidine dönüştürülür Sütün ekşimesinin ve yoğurt yapımının esasını bu husus teşkil etmektedir
    Laktozun, alkole mayalanmaya, diğer şekerler kadar kolay uğramaması çocuk beslenmesinde önemlidir Daha az barsak bozuklukları olmasına yardım eder
    Laktoz ancak kuvvetli asitlerle hidroliz olur, glikoz ve galaktoza ayrılır Limon asidi ve diğer zayıf asitler laktoza etki etmezler Asitlerle laktozun hidrolizi sakkarozunkinden çok daha yavaş seyreder Bunun sonucu sindirimi de yavaştır Bu şekilde barsakta daha uzun zaman kalabilen laktoz, hafif asidik bir ortam sağlar Bu asitlik kalsiyumun daha çok emilmesine yardım eder Gaz ve nisbeten zehirli maddeler vererek ayrışan bazı cins proteinler bu parçalanmayı önler
    Laktoz, yağ metabolizması üzerine etki etmektedir Karaciğerde yağ birikmesini önlemekte veya önemli ölçüde karaciğer yağını azaltmaktadır Laktozun arteriosklerozun önlenmesinde muhtemelen hisse sahibi olduğu tahmin edilmektedir Laktozun ayrıca B-kompleksi vitaminlerinin sentezinde teşvik edici etkide bulunduğu araştırmalar sonucu anlaşılmıştır
    Anne sütü, inek sütünden önemli derecede yüksek oranda laktoz ihtiva ettiği için, adapte edilmiş süt, yani çocuğa verilecek inek sütü laktozca zenginleştirilmelidir Başka şekerler de ilave edilir Ancak laktoz formunda bir ilave, bebeğin metabolizmasında avantajlar sağlamaktadır
    Sütteki karbonhidratlara karşı malabsorpsiyon, yani absorpsiyon bozukluğu olabilmektedir Laktoz malabsorpsiyona kaide olarak yalnız yetişkinlerde, gelişme periyodunun bitiminden sonra tesadüf edilmektedir Laktoz malabsorpsiyonun sebebi, ince barsak mukozasının laktaz enzimi aktivitesinin azalması veya tamamen ortadan kalkmasıdır Böyle olunca, laktozun parçalanması mümkün olmamakta ve artan laktoz konsantrasyonundan dolayı, barsak içinde artan bir ozmotik basınç meydana gelmektedir Bu basınç da lümenler içine su akımına sebeb olmaktadır Bunun sonucu olarak şahısta sıkıntı baş göstermekte, gaz, kolik ve diyare ortaya çıkmaktadır
    Laktoz malabsorpsiyonun mevcudiyeti ekseriya laktoz tolerans testiyle tesbit edilebilir
    Laktoz malabsorpsiyonun ortaya çıkmasında ekseriya laktozun gıdadan tamamen elimine edilmesi tavsiye edilmektedir Ancak böyle durumda süt tüketimini tamamen sınırlamak uygun değildir Çünkü sütsüz bir beslenme esansiyel gıda maddelerinin eksikliğine sebeb olmaktadır Uzun süre düşük süt ve laktoz alınması, uygun olmayan kalsiyum absorpsiyonuna sebeb olmaktadır Bu gibi durumlarda süt hiçbir şekilde içilemiyorsa yoğurt, ayran ve peynir alınması tavsiye edilir Laktozsuz süt preparatları da hazırlanabilmektedir
    Laktoz daha ziyade çeşitli süt mamullerinin işlenişinde arta kalan sütçülük artıklarından elde edilebilmektedir Süt şekeri bakımından oldukça zengin olan peynir suyu, çoğu zaman işlenerek değerlendirilir
    Laktozun oldukça geniş bir kullanma alanı bulunmaktadır En çok hekimlikte; eczacılıkta, çocuk beslenmesinde, şeker ve pasta sanayiinde laktozdan istifade edilir