Lakerda hangi balıktan yapılır

'Sorun Cevaplayalım' forumunda EyLüL tarafından 27 Kasım 2012 tarihinde açılan konu


  1. Lakerda hangi balıktan yapılır

    Lakerda Palamut veya torikten yapılır.

    Lakerda Nasıl Yapılır?

    Balığın sırt ve yan yüzgeçleri kesilir.
    Daha sonra gövde yan yüzgeçler hizasından ve kuyruğun 10 cm üstünden kesilir.
    Kesilen parçalar atılır.
    Balığın iç organları temizlendikten sonra 2-3 parmak genişliğinde parçalara bölünür.
    Parçalar su ile iyice yıkanır, kemikler etrafında kalan kan pıhtıları temizlenir, omurilik bir çöple temizlenip boşaltılır yıkanır.
    Kanın tamamen gitmesi için bir müddet soğuk suda bekletilebilir.
    Son olarak suyu süzülmek üzere süzgece alınır, serin bir yerde 4 – 5 saat bekletilir.
    Bu kadar uğraşmak istemeyenler olursa kemiksiz fileto kesilerek de kullanabilir.
    Bundan sonra 3 – 5 litrelik bir kabın dibine kalın yağlı kağıt döşenerek üzerine kalın kaya tuzu serpilir, bunun üzerine konan balık parçalarının üzerine örtecek kadar tuz konarak tekrar bir sıra dizilir. İstif sıkı olmalıdır.
    En üste tekrar kağıt konur onun üstüne de bir tahta parçası kapatılarak en üste 2 – 2,5 kiloluk bir ağırlık konur. 8 – 10 gün sonra lakerdanız hazırdır.
    Ortam sıcak ise teneke buzdolabında muhafaza edilmelidir.
    Balık bu şekilde uzun süre saklanacak ise her 15 günde bir salamura yenilenmelidir. Böylece ağır balık kokusunun lakerdaya sinmesi önlenir.
    Ancak lakerda fazla uzun süre kalacak olursa fazla tuzlu bir hal alır.Yenecek kadarı tenekeden alınarak 4 – 5 saat yıkanıp suyu giderilir, üzerine yağ ve limon gezdirilerek yenir.