Lahananın faydaları

'Şifalı Bitkiler' forumunda HazaN tarafından 3 Ocak 2009 tarihinde açılan konu


  1. Yanıktan ağrıya, kanserden astıma kadar birçok hastalığa şifa olan lahana, sağlığa etkileri sebebiyle sadece yemek olarak değil “alternatif ilâç” olarak da kullanıIır. Lahanada, bol miktarda A, B, C, E ve K vitamini ile potasyum bulunmaktadır. Hekimler lahanayı “Her derde deva” olarak görüyor.

    Koroner kalp hastalığı ve kalp krizi, prostat ve bağırsak kanserine yakalanma riskini azalttığı tesbit edildi. Karaciğer rahatsızlıklarında, bağırsak sancılarında, ishâlde, sancılı regl dönemlerinde lahana bulunmaz bir ağrı kesicidir. Boğaz ağrısı, ses kısılması gibi rahatsızlıkları bulunan yahut geceleri sık sık uyanan sinirli hastalarda, lahananın olumlu sonuçlar verdiği bilinmektedir. Lahanada bulunan, kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesiyle, özellikle bağırsak, meme ve rahim kanserine karşı etkilidir. Lahana, kandaki şeker miktarını düşürmenin yanı sıra sarılık ve safra kesesi hastalıklarına ve astıma da faydalıdır. Bu özellikleri sebebiyle Hollanda’da sarmısak ve balık yağı hapları gibi lahana hapları üretilmektedir.

    Bir yara, yanık yahut böcek sokması vak’asında, o bölgeye iyice ezilmiş bir lahana yaprağı koymak, hem ağrıyı dindirir, hem de yaranın hızla iyileşmesini sağlar. Bu çeşit rahatsızlıklarda lahana haşlanarak, ezdirilerek yahut ütüyle ısıtılarak kullanılabilir. Lahana yapraklarının bir dönemler sargı bezi yerine kullanıldığına ilişkin belgeler mevcuttur.

    Adale, siyatik, romatizma ve nevralji gibi rahatsızlıklarda, hasta bölgeye, bir tülbent içine konularak uygulanan sıcak lahana lapası ağrı dindirici etki sağlar. Hatta bel ağrısı çeken köylülerin ağrıyan bölgeye kuşak içinde lahana yaprağı koydukları da bilinmektedir. Lahana, çiğ yahut ağzı sıkı kapalı bir tencerede kendi buğusuyla pişirildiği taktirde mideye zararlı etkisi ortadan kalkar...