Kurutulmuş Kuşburnu Marmelatı

'Damak Keyfi' forumunda ZeuS tarafından 10 Kasım 2011 tarihinde açılan konu


  1. Kuşburnu Marmelatı nasıl yapılır,
    Kurutulmuş Kuşburnu Marmelatı Tarifi,
    Kuşburnu Marmelatı yapılışı


    Kurutulmuş Kuşburnu Marmelatı Resimli

    [​IMG]

    Malzemeler
    • Kuşburnu Meyveleri
    • Şeker

    Yapılışı

    [​IMG]

    1. Kuşburnu meyveleri, Eylül sonundan Ekim ayı ortalarına değin istenen olgunluğa erişir. Marmelat için bu meyveler toplanır.
    2. Sapları dikkatlice ayıklanan kuşburnu meyveleri, bol su ile birkaç defa yıkanır.
    3. Harlı odun ateşi üzerine alınan büyük kazanlara-tencerelere alınan kuşburnu meyvelerine, üzerini iyice aşacak kadar su ilave edilir.
    4. Meyveler iyice yumuşayıncaya değin kaynamaya bırakılır.
    5. Suyu süzülen meyveler, önce iri dişli bir kevgire alınır. Kevgirin üzerinde iyice ovularak, posasının alta geçmesi sağlanır. Üzerinde toplanan kabuk, çekirdek, ipliksi tüylerden oluşan posaları uzaklaştırılır.
    6. Kevgirden geçirilen marmelat yapılacak meyve eriyiği, bu defa daha ince gözenekleri olan un eleğine alınır.
    7. Un eleğinden meyve eriyiğini süzmek oldukça zordur. Zira kuşburnu meyvelerinin içinde bolca bulunan ipliksi tüyler, un eleğinin tıkanmasına sebep olabilir. Ara ara bu oluşan tortuyu havalandırıp, meyve eriyiğinin elekten aşağı geçmesini sağlamak gerekiyor. En zahmetli tarafı da budur.
    8. Un eleğinden geçirilen kuşburnu meyvesi eriyiği, bir tencereye alınır. Damak zevkine göre şeker ilavesi yapılıp, kendi öz suyunu kaybedip marmelat kıvamına özleşinceye değin ateşte ara ara havalandırarak kaynatılır.
    9. Sıcaklığını biraz kaybedince marmelat kuru cam kavanozlara doldurulup, kapağı sıkıca kapatılır.
    10. Kavanozlar, kapakları üzerine ters çevrilerek soğuyuncaya değin kapaklarının tutunması beklenir.
    11. Serin bir yerde muhafaza edilir.
    [​IMG]