Kurutulmuş Enginar Yaprağının Faydaları

'Sağlık Rehberi' forumunda EyLüL tarafından 3 Kasım 2011 tarihinde açılan konu


  1. Kuru Enginar Yaprağının Faydası
    Kurutulmuş Enginar Yaprağının Yararı
    Kurutulmuş Enginar Yaprağının Faydaları Nelerdir?

    Enginar Yaprağının Faydaları Nelerdir,Enginar yaprağında flavonoidler, klorojenik asit, sinarin, luteolin ve cyrnaroside adlı bileşikler bulunur.

    İçeriğindeki cynarin etkin maddesi enzimlerinin düzenlenmesinde ve serbest radikal hasarına karşı karaciğeri koruyucu etki gösterir.

    Enginar yaprağı ekstresi, silymarin ( milk thistle) ve soya fosfolipidleri’nin karaciğer sağlığı için etkili olduğu bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir.

    Karaciğerden safra yapımını uyarıcı ve safra kesesinin boşalmasını sağlayıcı etkisi vardır. Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu enginar yaprağının safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarında kullanımına onay vermiştir.

    Bazı çalışmalar enginar yağrağı ekstresinin kan kolesterol düzeylerini orta derecede düşürebileceğini göstermiştir. Düşük serum kolesterole olan etkisi için günlük 900 mg ila 1500 mg’lık doz kullanılmıştır.

    Enginar yaprak ekstresinde kabızlık sorununa karşı etkili olan sinarin, scolyoside ve dicaffeoylquinic gibi maddeler bulunur.

    Bir çalışmada kabızlık da dahil olmak üzere sindirim sorunları olan insanlara günde 3 kez enginar yaprak ekstresi verilmiş ve katılımcıların büyük bir kısmında kabızlık proplemlerinde azalma olduğu tespit edilmiştir.

    Enginar yaprağı ekstresi mide yanması, hazımsızlık ve irritabl barsak sendromunda da rahatlama sağlayabilir.

    Kurutulmuş Enginar Yaprağı Nasıl Kurutulur

    Asıl şifalı kısmı olan yapraklarıyla, kömeçler kesildikten sonra güneşli havalarda toplanıp gölgede kurutulmalıdır.

    Kurutulmuş Enginar Yaprağının Faydaları

    Enginar, karaciğer ve safra kesesinin çalışmasını hızlandırmak suretiyle bu organlardan kaynaklanan mide ağrılarını bulantıyı yorgunluk hissi ve karın gazlarını azaltır.
    Kanda yağ seviyesini düşürür.
    Hem damar sertliği hem de safra taşlarının oluşumunda yüksek kan yağları seviyesinin etkili olduğu göz önüne tutulursa, bu açıdan oldukça faydalıdır.
    Yağ hücrelerinin kana geçmesini engeller.
    Üre ve kolestrolu düşürür.
    Kandaki şeker miktarını düşürür.
    Sarılığa çok faydalı olması gibi tüm karaciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesini sağlar.
    Romatizmanın da şikayetlerini giderir.
    Mide ve bağırsağı temizler.
    Bir bardak kaynamış suya 1 tutam atıp 15 dakika süzülmeye bırakılmalı ve günde 3 sefer e kadar içilebilir.
    [​IMG]