Kültür Mantarı Nedir - Kültür Mantarı Hakkında Bilgi

'Bunları biliyormusunuz' forumunda HazaN tarafından 22 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. Kültür Mantarı nerede yetiştirilir
    Kültür Mantarı nasıl yetiştirilir
    Kültür Mantarı yetiştirme koşulları

    Ülkemizde kültür mantarı yetiştiriciliğinin 15-20 yıllık bir geçmişi vardır Mantarın besin değeri ve ekonomik önemi anlaşıldıktan sonra mantar üretimi ülkemizde de gelişmeye başlamıştır 1970'li yıların başında 80 ton civarında olan üretimimiz 1980'li yılların başında 300 ton ve 1990 yılı başlarında da yaklaşık 3500-4000 tona ulaşmış bulunmaktadır

    Kültür Mantarı Nerede Yetiştirilir?
    Mantar üretiminin yapılacağı yer, mantarın verim ve kalitesini etkiler O nedenle sıcaklık, nem ve havalandırma yönünden uygun koşullara sahip yerlerde mantar üretimi yapılabilir Mantar; mağara, tünel, toprakaltı galerileri, ticari soğuk hava depoları, kümesler, depo ve bodrum katlarıyla modern mantar işletmelerinde, ranza, kasa, ya da plastik torbalarda üretilir

    Yemeklik mantar yapı olarak toprak altı organları ve toprak üstü organları olarak iki bölümden oluşmaktadır Toprak altı organları diğer bitkilerde köklerin üstlendiği görevleri yerine getiren misellerdir Miseller mantarın bulunduğu ortamda tutunabilmesi ve ortamda bulunan su ile suda çözülmüş besin maddelerinin alınmasını sağlar Toprak üstü organları ise sap ve şapkalardır

    Yemeklik mantarlar güneş ışığına ihtiyaç duymadan yetişebilirler Mantarlar yeşil yaprakları bulunmadığından özümleme yapamazlar