Kültür balıkçılığı nedir? Detaylı bilgi lütfen .

'Ders çalışıyorum' forumunda Gazel tarafından 16 Şubat 2011 tarihinde açılan konu


  1. KÜLTÜR BALIKÇILIĞI NEDİR?

    Balık ve diğer suda yaşayan canlıların besin ve çeşitli başka amaçlar için kontrollü olarak yetiştirilmesidir. Dünyada hızla büyüyen bir gıda sektörüdür. Kültür-balıkçılığındaki verimlilik; besinlerin ve su kalitesinin sürdürülmesi açısından, diğer su-organizmalarının geniş (biyo-) çeşitliliğine bağımlı olmaktadır. Diğer bir açıdan, yetiştirilen organizmaların serbest bırakılması veya bir habitatın başka bir yapıya dönüşmesi yoluyla, su-organizmalarının doğal popülâsyonlarının çeşitliliği üzerinde ve ekosistemlerin yapısı üzerinde tamamen ters etkiler yaratabilir.

    HANGİ BALIKLARLA YAPILMAKTADIR?

    Çoğunlukla levrek ve çupura yetiştirilmektedir. Orkinos yetiştiricileri de giderek artmaktadır. Gerekli ortam sağlanıyorsa ve izin belgesi alınıyorsa her türlü balık için yapılabilir.
     



  2. Kültür balıkçılığı ; balık ve diğer su organizmalarının, besin veya diğer amaçlar için yetiştirilmesidir. Günümüzde, Dünya'daki balık ve diğer su ürünlerinin %13'ü kültür-balıkçılığından sağlanmakta iken, bu oran büyük (yıllık %6-7) hızla artış göstermektedir. Bu ise kültür-balıkçılığının; halihazırda Dünya'daki en hızlı büyüyen bir gıda sektörü olduğu anlamına gelmektedir. Kültür balıkçılığındaki üretimin çoğunluğu; yaklaşık olarak 200 adet tür ile gerçekleştirilmektedir.