Kortizon kullanımı sırasında beslenme nasıl olmalı

'Sağlık bilgisi' forumunda ZeuS tarafından 20 Kasım 2011 tarihinde açılan konu


  1. Kortizon kullanımı sırasında beslenme

    Tuz tüketimine dikkat edilmeli: Kortizon kullanan hastaların tuz tüketimini azaltması gerekir. Bunun sebebi kortizonun böbreklerden tuzun geri emilimini arttırmasındandır. Bu hastalarda tansiyonun yükselmesine neden olan bir etkidir. Bunun dışında kortizon böbreklerden potasyum atma etkisi de bulunmaktadır. Hormonların salgılanmasında ve kalbin kasılma fonksiyonunda olumsuz etkiler yaratır. Bu yüzden hastalar tuzu azalttığında, potasyum açısından zengin beslenme düzeni kurmalı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelidir. Bu arada tatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

    Kalsiyum oranı arttırılmalıdır: Uzun süre kortizon tedavisi gören hastalarda kemik yıkımı fazlalaşır. Bunun sebebi kortizonun kalsiyumun bağırsaktan emilimini azaltması nedeniyle osteoporoza sebep olmasındandır. Hastalar bu süreçte düzenli olarak kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmalı, kalsiyum oranı yüksek olan yoğurt, peynir, yeşil sebzeler, balık, kuru baklagiller, fındık gibi gıdaları tüketmeleri gerekir.

    Tatlılardan kaçınılmalı: Kortizon verilen kişilerde iştah açıldığından, karbonhidrat içeren besinlere aşırı bir istek doğar. Çünkü vücutta karbonhidrat metabolizması bozulmuştur. Tatlıları fazla tüketmek kilo alımını hızlandırır.

    Sodyum içeren gıdalardan kaçınılmalı: Kortizon alanlar hazır gıda tüketiminden kaçınmalıdır. Evde yapılan katkısız besinler tercih edilmelidir. İçinde sodyum oranı yüksek olan sakatatlar, şarküteri ürünleri, kabuklu deniz ürünleri, salata sosları, ketçap, kahvaltılık tuzlu margarinler, hazır yufka, mısır gevreği gibi gıdalar tüketilmemelidir.