Kore Yemek Kültürü

'Damak Keyfi' forumunda anniccha tarafından 7 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Kore Yemek Kültürü

    Kore Mutfağı kendine özgü Kore Yemek Kültürü zengin bir mutfaktır ve Kore halkı geleneksel yeme alışkanlıklarını korumuştur.

    Koreliler genellikle üç öğün yemek yerler. Kırsal kesimde halk sabah kahvaltısında pirinçKore Yemek Kültürü çorba ve kızartma yer. Bugünkü Kore'de şehir yaşamında kahvaltıda süt ve ekmek yenir. Korelilerin öğle yemekleri çok hafiftir. Bu öğünde genellikle pirinç makarnası veya kızarmış pirinç yerler. Akşam yemeğinde ise. çorbaKore Yemek Kültürü pirinçKore Yemek Kültürü et ve balık kızartmaları yenir. Koreliler bir öğünde pek çok çeşit yemek yerler. Çorba ve pirincin yanında çeşitli yan ve ana yemek yer alır. Aynca bu yemeklere özel bir de masa düzeni vardır. Eskiden erkeklere yemek servisi yapılırken yemekler küçük masalara konuldu. Her erkeğin kendine özgü yemekleri vardı ve onlara bu özel yemekler tek tek hazırlanırdı. Şimdi de yine masaya yemekler Batı'da olduğu gibi sırayla tek tek getirilmeyipKore Yemek Kültürü hepsi birlikte masanın üzerine konur. Yemek yiyenin önündeKore Yemek Kültürü çorbasıKore Yemek Kültürü yanında da kendi sevdiği diğer yiyecekler yer alır. Bu yiyeceklerKore Yemek Kültürü acı turşuKore Yemek Kültürü balıkKore Yemek Kültürü kırmızı sebzeKore Yemek Kültürü yeşil sebze ve soya sosudur. Tabii yanında da temel yemekler bulunur. Temel yemek genelde dumanı tüten bir yahni ya da Prugoki gibi çok ince kesilmiş et kavurmalarıdır.

    Kore Mutfağı önceleri büyük ölçöde sebzeye dayanırdı. Şimdi ise et ve sebze hemen eşit ölçüde kulanılmaktadır.

    Kore yemeklerınde sarımsakKore Yemek Kültürü zencefilKore Yemek Kültürü soya sosuKore Yemek Kültürü kızarmış kımızı biberKore Yemek Kültürü susam ve susam yağı çok kullanılır. Kore yemekleri genellikle ızgaraKore Yemek Kültürü haşlamaKore Yemek Kültürü buğulamaKore Yemek Kültürü kavurma ve kızartma yöntemleri ile pişirilir. Ama en sık kullanılan yöntem tavada kızartma ve kavurmadır.

    Kore'nin güneyinde yemekler daha tuzluKore Yemek Kültürü daha acı ve baharatlıdır. Pişirme yöntemleri de daha farklıdır.

    Korelilerin milli yemekleri "Kim chi" denilen baharatlı bir turşudur. Bu turşu karda ve donda insanı tok tutan ve ısıtan bir besin maddesidir. Bu baharatlı turşu hemen her yemeğin yanında olur.

    Sebze turşuları genelde tüm yıl boyunca Kore yemeklerinin yanındadır. En yaygın olanı Kim chiKore Yemek Kültürü beyaz lahana yapraklan ile yapılan bir turşudur. Beyaz lahana sonbahar sonunda toplanır ve kış için hazırlanır. Genelde cam veya seramik bir kaba lahana yapraklan üst üste sıralanarak yerleştirilir. Yaprakların arasına tuzKore Yemek Kültürü aroma verecek baharat ve bitki kökleri konur. BunlarKore Yemek Kültürü kıyılmış sebzelerKore Yemek Kültürü kırmızı acı biberKore Yemek Kültürü sarmısak ve bazen de tuzlu karidestir. Daha sonra mayalanınca turşu taşmasın diye sebzelerin üzerine küçük bir naylon örtü örtülüp bir kapakla kapatılır Kapağın üzerineKore Yemek Kültürü sebzeleri bastırması ve suyun üste çıkmasını sağlamak için ağırlık yapacak bir taş konur ve kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Koreliler hazırladıkları turşulan kışın donmasın diye toprağa gömerler. Hazır olduğu zamanKore Yemek Kültürü aynı anda ekşi ve acı olan bu turşu hem mineral hem de "C" vitamini açısından çok zengindir ve kışın taze sebzenin yerini tutar.

    Kore tatlıları genellikle pirinçle yapılan hafif tatlılardır. Ayrıca siyah ve sarı susamdan yapılan kurabiyeleri de kendilerine özgüdür.

    Korelilerin en önemli sıcak içecekleri "Gingseng çayı"dır. Kaynamış suya gingseng tozuKore Yemek Kültürü balKore Yemek Kültürü çam fıstığı ve kuru hurma katılarak hazırlanır.

    Kore Mutfağı komşuları olan Japonya ve Çin'den aldığı yemekleriKore Yemek Kültürü aslına uygun olarak hazırlamıştır. Bu nedenle kendi öz mutfağı herhangi bir değişikliğe uğramamışKore Yemek Kültürü geleneksel yapısını korumuştur.