kombu çayı mayası nasıl yapılır

'Şifalı Bitkiler' forumunda Burcu tarafından 2 Mart 2015 tarihinde açılan konu


  1. kombu çayı mayası nasıl yapılır

    Kombu Çayı tatlı ekşi lezzetiyle pek çok sağlık faydasını da içerisinde bulunduran antik bir içecektir. Tadı daha çok narenciye sularının tatlı ekşi lezzetini andırsa da aslında şekerli çayın Kombu Mantarı ile fermente edilmesiyle oluşan bir içecektir.
    Kombu Mantarı, mantar olarak adlandırılmasına rağmen aslında mantar ile ilgisi de yoktur. Birçok bakteri ve mantarın oluşturduğu simbiyotik bir kültürdür yani aynı zamanda hem probiyotik hem de prebiyotiktir.
    Bu simbiyotik mantarı şekerli çay ile mayalayıp 1-2 hafta beklettiğinizde sağlıklı ve ekonomik bir içeceğiniz olur.

    kombu çayı2.

    1. - Bir litre su başına 2 çay kaşığı siyah veya yeşil çayı yeni kaynamış olan suyun içinde demleyiniz. Kombucha içeceği için yeşil çay kullanmanızı öneririm. Eğer siyah veya yeşil çay kullanmak istemiyorsanız, bitkisel çaylar da kullanabilirsiniz.
    2. - Bir süzgeçle çay yapraklarını süzün
    3. - Her bir litre başına yaklaşık olarak 70 – 100 gr. Beyaz şekeri süzülmüş çayın içine soğumadan önce ekleyiniz. Şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırınız. Bir yemek kaşığı şeker yaklaşık olarak 20 gr.'dır.
    4. - Şekerli çayın 20° - 25°C arasında bir sıcaklığa kadar soğuması için bekleyiniz. Kültür, sıcak besleyici solüsyonun içine konulursa ölür.
    5 - Çay oda sıcaklığına kadar soğuduğunda, solüsyonu bir cam kabın içine dökünüz.
    6. - İlk Kombucha içeceğinizi hazırlıyorsanız, Kombucha kültürü ile birlikte almış olduğunuz sıvıyı da ekleyiniz. Daha sonraki yapımlarda, yeni yapacağınız çayın yaklaşık %10'u kadar bir miktarını, yapacağınız çaya eklemek amacıyla, "başlatma sıvısı" olarak elde bulundurunuz.
    7. - Canlı Kombucha kültürünü sıvının içine yerleştiriniz.
    8. - Mayalama kabının ağzını, sıkı dokunmuş bir kumaş, tülbent, kâğıt havlu veya benzeri hafif bir kumaşla kapatınız. Daha sonra bu örtüyü, bir lastikle sabitleştiriniz. Kumaş, kültür nefes alabilsin diye, havanın dolaşımına izin verecek kadar gözenekli olmalıdır
    9. - Mayalanma süreci, sıcaklığa bağlı olarak, 8 – 12 gün sürdürülmelidir. Oda sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, mayalanma o kadar hızlı olur.
    10. - Çay doğru asit derecesine ulaştığında, (pH 2,7 - 3,2), kişisel zevke bağlı olarak, kültürü temiz ellerinizle çıkartınız. Kültürü soğuk veya ılık suda temizleyiniz. Yeni çayı kavanoza doldurup kültürü derhal ekleyiniz. Çayın doğru sıcaklığını gözetiniz.
    11. - Bu içeceğin en iyi duruma gelmesi için, şişelendikten sonra, birkaç gün (en az 5 gün) olgunlaşmaya bırakılmalıdır.
    12. - Günde normal olarak üç bardak içilebilir, bir bardak (0.1 litre veya daha fazla) sabahleyin aç karnına ikinci bardak gün içinde bir öğünden sonra ve son bardak da yatmaya gitmeden kısa bir zaman önce.