Kolay Pratik Resimli Muhallebi Tarifi

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 4 Ekim 2011 tarihinde açılan konu


  1. Kolay Pratik Resimli Muhallebi
    Pratik muhallebi nasıl yapılır?
    Resimli Muhallebi Tarifi
    [​IMG]
    Muhallebi Ölçüler (6 porsiyon için)
    Süt: 1 litre
    Şeker: 250 g
    Pirinç unu: 80 g
    Pirinç: 100 g
    Vanilya: yeteri kadar
    Tarçın: süslemekiçin yeteri kadar

    Yapılışı:
    1. Pirinçle yapılacaksa pirinç akşamdan ıslatılıp kabartılır. Blenderdan geçirilir veya havanda dövülüp ezilir, elekten geçirilir. Çok iyi ezilmiş, ele pütür gelmeyecek şekilde olması gerekir. Pirinç unundan yapılacaksa o da, bulamaç hâline gelecek şekilde ıslatılır. 5-6 saat bekletilir. Ölçülü sütten alınarak akıcı hâle getirilir.

    2. Yuvarlak dipli uygun tencerede süt, pirinç unu veya subye ocağa konur. Kanştıra karıştıra harlı ateşte kaynaması sağlanır. Kaynayınca altı kısılarak 10-15 dakika daha kaynatılır. Bazı pirinç veya pirinç unu fazla su kaldırır, çok koyulaşır, o zaman biraz süt ilâve ediler k kıvamı düzeltilir.

    3. Şekeri ilâve edilir, eriyinceye kadar karıştırılır.

    4. Kepçe ile yukarıdan dökülerek kâse veya uygun kadehlere konur. Soğuyunca zevke göre tarçınla süslenerek soğutulur. Servis yapılır.

    Not:
    a. Muhallebi Arapça muhalleb sözcüğünden gelmiştir.
    b. İstenirse içerisine vanilya veya limon kabuğu rendesi konabilir.
    c. Nohut büyüklüğünde 2-3 adet damla sakızı havanda ezilip, pişirirken elenerek konabilir. Sakızlı muhallebi adını alır.
    d. Çok kere hoşa giden hafif yanık kokusu olması istenirse sonuna doğru biraz az karıştırıp dibi yakılabilir.
    e. İçinde su bulunan firın tepsisine dizilen kâseler fırına sürülerek üzerleri hafif kızartüabilir. Fırında muhallebi adını alır.
    f. Bazı uygulayıcılar içine nişasta, yumurta sarısı koyarlar, o daha çok batı etkisi taşır. Aslında nişasta ve yumurta yoktur.
    g. Yaz aylarında çok kere üzerinde dondurma ile servis yapılır.
    h. Şekerin sonradan konması kıvamın daha güzel olması içindir, önceden de konabilir.
    i. İstenirse üzeri ince kıyılmış Antep fıstığı, fındık, Hindistan cevizi rendesi ile süslenebilirse de aslında tarçm kullanılır.
     



  2. Cevap: Kolay Pratik Resimli Muhallebi Tarifi( Oktay Usta)

    kolaya ve lezzetliye benziyo saolunn :))))
     



  3. Cevap: Kolay Pratik Resimli Muhallebi Tarifi( Oktay Usta)

    Merhaba ıkı kere pirinç unu demişsiniz pek anımsayamadım
     



  4. Cevap: Kolay Pratik Resimli Muhallebi Tarifi( Oktay Usta)

    eğer tatlınızı pirinçle yapacaksanız ..
    Pirinç: 100 g

    Pirinç unu ile yapacaksanız ..
    Pirinç unu: 80 g