Kolay Makarna Sosları

'Damak Keyfi' forumunda Merve tarafından 21 Mayıs 2012 tarihinde açılan konu


  1. Makarna Sosları Kolay

    Makarna İçin Kolay Sosları

    Malzemeler
    2 Kaşık Salça
    Pul Biber
    Karabiber
    Nane
    Tuz
    Sıvıyağ
    1/2 Çay bardağı Su

    Hazırlanışı: Tencereye sıvı yağı koyun. Yağ ısındıktan sonra 2 kaşık olan salçayı koyun. Salçayı yağ ile karıştırarak yumuşatın biraz da su ekleyin. (Bu makarnanın haşalama suyu da olabilir.) Baharatları ekleyin ve hepsini karıştırın. Üzerine haşlanmış makarnanızı dökerek karıştırın.



    Malzemeler
    500 gr domates (kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarılarak doğranmış)
    1 çorba kaşığı zeytinyağı
    1 soğan (ince doğranmış)
    1 diş sarımsak (dövülmüş)
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    1 çay kaşığı tuz
    1 kahve kaşığı karabiber
    Maydanoz
    1 fiske kekik
    1 defne yaprağı

    Hazırlanışı: Bütün malzemeyi orta boy bir tencereye koyup harlı ateşte kaynatınız.
    Ateşin altını kısıp 25-30 dakika, suyunu çekip koyulaşana kadar pişiriniz.
    Tencereyi ateşten alıp, baharatlarını ekleyin. Sosu bir kaseye süzüp tadarak, gerekiyorsa biraz daha tuz ve biber ekleyiniz. Sosu ısıtılmış bir sosluğa boşaltıp, makarna ile birlikte servis ediniz.



    Lor Peynirli ve Cevizli Makarna Sosu
    150 gr. lor peynirini ufalanmış 50 gr. iç ceviz, 20 gr. dolmalık fıstık ve 20 ml. zeytinyağında çevirin. Karabiber ve tarçın ekleyip makarna ile servis yapın.



    Kabaklı Makarna Sosu
    1 adet kabağı ve havucu küp kesin. Bezelye, havuç, kabak, çeri domates ve halka kesilmiş 3 adet sosisi tuz ve biberle yağda çevirin. Makarnaların arasına kat kat döşeyin. Beşemel sos ile kaplayıp fırında pişirin.



    Malzemeler
    8 adet orta boy mantar
    2 çarliston biber
    3 kaşıkmısır
    2 orta boy domates
    1 yemek kaşığı domates salçası
    Tuz, karabiber
    Sıvıyağ

    Hazırlanışı: Yağı tencereye koyun ve orta boy da doğranmış mantarları kavurun Bu arada biberleri doğrayıp ekleyin. Küp doğranmış domatesleri ekleyip ortalama 4 dakika kadar pişmeye bırakın. Salçayı tuzunu eleyip mısırları ilave edin. 2 dakika piştikten sonra sos hazır.



    Acılı Makarna Sosu

    Malzemeler
    25 gr margarin
    1 baş küçük soğan
    2 diş sarımsak
    1 tatlı kaşığı pul biber
    1 adet küçük sakız kabağı
    225 gr. domates püresi
    2 çorba kaşığı ince çentilmiş maydanoz
    Yeterince tuz

    Hazırlanışı: Bir tavaya margarini koyup hafif ateş üzerinde eritiniz. İçine çok ince rendelenmiş soğanı, ince çentilmiş sarımsağı, kırmızı pul biberi ve bir tutam tuz atarak, 10 dakika karıştırarak pişiriniz. Üzerini kazıyıp ceviz büyüklüğünde doğrayınız. Tavanın kapağını kapatarak kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar 10 dakika pişiriniz. Domates püresi ve yarım bardak sıcak su ilave ederek 5 dakika daha tavanın üstünü kapatarak pişiriniz. Beş dakikanın sonunda salçanızı istediğinizden fazla sulu olmuşsa bu sefer suyunu çektirmek için ağzı açık olarak bir süre daha karıştırarak pişiriniz. İstediğiniz cins makarnayı 5-6 dakika kaynar tuzlu, yağlı suda haşlayınız. Makarnaları soğuk sudan geçirmeden süzünüz. (Soğuk sudan geçirirseniz makarna hamurunun pişmesi durur ve sertleşir) hazırladığınız salçayı sıcak sıcak üstüne döküp hemen ikram ediniz.


    alıntı