Kol böreği için hamur nasıl yapılır?

'Soru Cevap' forumunda Misafir tarafından 3 Ocak 2012 tarihinde açılan konu


  1. Kol böreği Tarifi Kol böreği için hamur nasıl yapılır?
     



  2. Cevap: Kol böreği için hamur nasıl yapılır?

    Kol böreği marifetli hanımların en çok yaptığı elde açma börek çeşididr. Biraz zahmetli olmakla birlikte Kol böreği hamuru şöyle hazırlanır:

    Malzemeler:

    1 kg un
    1 yumurta
    2 çorba kaşığı yoğurt
    1 su bardağı zeytinyağı
    ½ su bardağı eritilmiş tereyağı
    Tuz

    Yapılışı:


    Unun ortasını havuz şeklinde açın.

    Eritilmiş tereyağının içine zeytinyağını ilave edip karıştırın.

    Unun ortasına yumurtayı kırın, yoğurdu ve hazırladığınız yağdan 2-3 çorba kaşığı kadar ilave edin.

    İstediğiniz miktarda tuz atın ve su ekleyip, yavaş yavaş karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.

    Yoğurduğunuz hamuru üzerine nemli bir bez örterek 15-20 dakika dinlendirin.

    9 adet kol böreği için hamuru 27 parçaya bölün.

    Kestiğiniz parçaları eliniz ile yuvarlayıp beze haline getirin.

    Açtığınız bezeleri üçer üçer üst üste koyun, her katın arasına 1 çorba kaşığı yağ karışımından dökün,
    kaşığın tersi ile yayın.

    Sonra kenarları parmağınızla bastırın.

    Daha sonra üç katlı hamuru alıp, un ve oklava yardımı ile açın.

    Açtığınız hamura tekrar 1 kaşık yağdan dökün.

    Malzemeyi koyacağınız kısmı kıvırın, üzerine malzemeyi serip, rulo şeklinde sonuna kadar kıvırmaya devam edin.

    Daha sonra ikiye katlayın.

    Bu işlemi hepsine yaptıktan sonra kalan yağı da tepsi de ki böreklerin üzerine dökün. 180-200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dak. üzeri kızaran kadar pişirin.