Kokulu Yoğurt Otunun Faydaları

'Şifalı Bitkiler' forumunda HazaN tarafından 30 Temmuz 2010 tarihinde açılan konu


  1. Kokulu Yoğurt Otunun Faydaları
    yoğurt otu
    yoğurt otu yetiştiriciliği
    yoğurt otu nedir


    Kökboyasıgiller familyasındandır. Diğer adlan Kokulu yapışkanotu, Orman ecesi. Güzel yıldız, Yıldız otu, ince otu, isviçre çayı.

    [​IMG]

    (Galium, Yunanca “süt” anlamına gelen gala sözcüğünden gelir. Bitkinin çeşitli türlerinin sütü koyuiastırıcı özelliği vardır, Türkçede “yoğurt otu” denmesinin sebebi budur. Odoratum ya da odorata ise “kokulu” demek.) 30-40 cm boylarında, karemsi, narin, dik gövdeli, yan dallan olmayan, çok yıllık, otsu bir bitkidir.

    Belli aralıklarla gövdeye halka şeklinde tutunan parlak yeşil yaprakları; nisan-mayıs aylarında, sap uçlarında açan, küçük, beyaz, topluca şemsiyemsi bir görünüm alan çiçekleri vardır. Bitkinin meyveleri sert kıllar ve kıvrık kancalarla kaplıdır. Meyve kuruyunca ikiye ayrılır; tazeyken az kokarken, kuruyunca hoş kokunun yoğunluğu artar.

    Bitkinin anayurdu Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’dır. Ülkemizde en çok Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde, 900-2000 metrelerde gölgelik yerlerde, özellikle kayın ormanlarında yetişir.

    Kültürü mümkündür. Tohumlar, yarı gölgeli ve nemli, humuslu topraklara yaz sonunda ekilir. Ancak bitkinin çiçeklenmesi bitince, ana gövdeden ayırarak çoğaltmak daha kolay sonuç verir.

    Çiçekli dallar Ortaçağ’da (5-1 5. yy) kiliseleri süslemede kullanılmıştır. Keşişler kalitesiz şarabın ekşiliğini gidermek için bu bitkiye başvurmuştur.

    Bitki koku vermesi için bira, şarap, rakı, likör, esans, çay, tütün, salata ve tatlılara eklenir.

    Güzel kokusundan dolayı çelenklere, şiltelerin, yastıkların içlerine; odalara hoş koku ve görüntü sunması için hazırlanan potpuri tabaklarına konur.

    Dallar tomurcuklandığında toprak üstü kısımları kesilerek toplanır. Çiçekleri solmuş dallar alınmamalı, kökten çıkarılmamalıdır. Toplanan bitki temizlenip, gölge, havadar bir yerde hızla kurumaya bırakılmalıdır.

    Almanlar kurutup öğüttükleri bu bitkinin acılığını pek sever, et yemeklerinin lezzetini bununla artırırlar. Ayrıca bu bitkiden Mayıs şarabı adıyla anılan bir şarap yaparlar.

    Bileşiminde kumarin, acı ve sakız maddeleri, mikrop öldürücü cevherler, özellikle de yapraklarda C vitamini bulunur.

    Sakinleştirici, güçlendirici, idrar söktürücü, yumuşatıcı, bağırsak spazmlarını, ishali giderici, karaciğer ve sarılık hastalıklarına karşı iyileştirici etkileri vardır.

    Bunun için iki-üç çay kaşığı kıyılmış bitki bir çay bardağı soğuk suya bırakılır, sekiz saat bekletildikten sonra günde birkaç seferde içilir.

    Dikkat, kumarin zehirleyici olduğu için doz aşımından kaçınmak gerekir!

    Bitki dışardan güve benzeri haşerata karşı kullanılır.

    Lapası yara ve çıbanlara uygulanır.

    Son dönemlerde, yoğurtotu {Galium) türlerinin genel olarak kansere karşı etkili oldukları belirtilmektedir.