koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır

'Bilgi Rehberi' forumunda Demet tarafından 22 Kasım 2014 tarihinde açılan konu

  1. Demet

    Demet Editör


    koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır

    Koku ve tat alma organlarımız birbiriyle uyumlu olarak çalışır. Dilimiz bir besinin tadını, burnumuz da kokusunu algılar. Kokusu iyi alınamayan besinlerin tadı da iyi alınamaz. Örneğin nezle olduğumuzda kokuları tam olarak alamadığımız için besinlerin tadını da tam olarak alamayız. Besinlerin tadını tam olarak alabilmek için burun ve dilin birlikte görev yapması gerekir.


    Koku ve tat alma nasıl sağlanır ?
    Burun ve ağız içerisinde koku ve tat almayı sağlayan kimyasal duyu algaçları yerleşmiştir. Bu algaçlar burun ve ağzımıza temas eden maddelerin molekülleri tarafından uyarılır. Algaçların beyine uzantıları, yani sinirler birer elektrik kablosu gibi çalışarak değişik moleküllerden gelen uyarıları beynimizdeki koku ve tad için ayrılmış özel bölmelere iletirler. Bunların tanınması sayesinde tad ve koku alma işlemi sağlanır. Bu iki duyumuz birbirleriyle eşgüdüm içerisinde çalışırlar. Koku siniri beyinden direkt olarak liflerini burun içerisindeki üst bölgelere bırakır. Bu sinirin uçlarındaki algaçlar etrafımızdaki çeşitli kokulardan uyarılır. Etrafımızdaki güzel kokular (çiçek kokusu, parfüm, sabun) ya da kötü kokular (benzin kokusu, gaz kokusu, sigara kokusu) tarafından uyarılır.
    koku-tat.

    Tat hücreleri ağız ve boğaz bölgesinde özellikle dil üzerinde yer alırlar. Dil üzerine dikkatle bakıldığında gördüğümüz siğile benzer çıkıntılar gerçekte dile ait tat hücrelerinin algaçlarıdır. Yediğimiz yemekler ve içtiklerimiz tükrükle karışıp ağızda sindirim başladığında dil üzerindeki yaygın algaçlara maddelerin teması buradan uyarıların çıkmasına ve bu uyarıların sinir lifleri aracılığıyla beyine iletilmesini sağlar.