Kocagörmez Böreği

'Damak Keyfi' forumunda YAREN tarafından 4 Kasım 2010 tarihinde açılan konu


  1. Gebze göreği,Kocagörmez tarifi,Kocagörmez Böreği nasıl yapılır,Gebze Kocagörmez Böreği

    Böreğin ilginç bir ismi var..Adını nerden nasıl almış bilemiyorum ama Gebze yöresine özgü koca görmez böreği özellikle bayram sabahının en popüler tatlarındanmış..:f196:
    [​IMG]

    Malzemeler
    2-3 kilo soğan
    1 kilo un
    1 paket yaş veya kuru maya
    kırmızı pul biber (damak zevkinize göre miktarı ayarlanabilir)
    (İsteğe bağlı olarak beyaz peynir)
    1 çay kaşığı şeker, 2 tatlı kaşığı tuz
    süt, yumurta, sıvı yağ

    Hazırlanışı
    Öncelikle mayayı ılık su ile açıp karıştırıyoruz ve bekletiyoruz.
    1 kilo un içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve şekeri ekleyip, mayayı ilave ederek, ılık su ile ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz. (Hamur sıvı olursa un, katı olursa ılık su ekleyerek kıvamını düzenliyebilirsiniz) Yoğurduğumuz hamurun üzerini bir bez ile örterek kabarması için dinlendiriyoruz.

    Bu arada soğanları küp küp doğruyoruz. Doğranan soğanlar ne kadar iri olursa lezzeti okadar iyi oluyor. Küçük doğrandığında suyunu salıyor ve hamur ıslanmış gibi oluyor. Bu yüzden, soğanları iri doğramaya dikkat ediyoruz. Doğradığımız soğanları sıvıyağda iyice öldürüyoruz. İçine kırmızı pul biber ve eğer beyaz peynir koymadıysanız 1 tatlı kaşığı tuz ekliyoruz. Damak zevkine göre ufalayıp bir çay bardağı kadar beyaz peynirde koyabilirsiniz. Sonra harcımızı soğumaya alıyoruz.

    Bu arada, kabaran hamurumuzu bir kez daha yoğurup, harcımız soğuyana kadar tekrar dinlendiriyoruz.

    İyice kabarmış ve özleşmiş hamuru ikiye bölüp, bir parçasını yağlanmış tepsiye yayıyoruz. Üzerine soğumuş harcı döküyoruz ve kalan diğer hamuru da bu harcın üzerine yayıyoruz. Tepsideki hamuru, çok küçük olmayan kareler şeklinde kesiyoruz.

    Son olarak sıvı yağ (yarım su bardağı kadar), süt (yarım su bardağı kadar )ve yumurtayı çırparak bir karışım hazırlıyoruz ve bu karışımı hamurun üzerine gezdirip, önceden ısınmış olan fırınımıza veriyoruz. Üzeri kızarınca alıp sıcak servis yapıyoruz..
    Afiyet olsun.