Kızılcık şurubunun faydalar

'Sağlık bilgisi' forumunda EyLüL tarafından 14 Temmuz 2011 tarihinde açılan konu


  1. Kızılcık şurubunun faydaları,



    Kızılcık mideyi rahatlatıp aşırı safrayı keser. Meyveleri ishali önler. Kızılcığın kabuklarında ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır. Ağız paslanmasını giderir. Ağız yaralarını iyileştirir. Kızılcık şurubu vücuda kuvvet verir. Altını ıslatana çocuklara da iyi geldiği bilinmektedir. Çıban ve yaraları iyileştirici özelliği bulunmaktadır.

    Ayrıca zayıf bağışıklık sistemi, epifiz bezinin az çalışması, uykusuzluk, prostat, damarlardaki zayıflık, menopoz, kan pıhtılaşmaması, idrar yolu iltihapları karşısında oldukça faydalıdır.

    Fazla kullanılmamalıdır kabız edicidir.

    Kullanımı hakkında:
    Kızılcık yaprakları tomurcuk iken toplanır gölge ve havadar yerlerde kurutulur. Cam kaplarda kapalı yerlerde saklanır, bir çay bardağı sıcak suda 3-5 tane tomurcuğu demlenir. Sabah ve akşam içilirse faydalıdır. Bu çay altını ıslatan çocuklara gece yatmadan içirilmelidir. Kızılcık yaprağı toz haline getirilerek yara ve çıbanlarda kullanılır.

    Kızılcık bitkisi hakkında:
    Ülkemizde Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu’da doğal olarak yetişen bir ağaçtır. 3-5 metre boyunda sarı çiçekli bir ağaçtır. Kızılcıkgiller familyasından genellikle çalı ya da ağaç halinde odunsu ve bir kaçı da otsu karakterde bir bitkidir.

    İki tür kızılcık vardır. Meyveleri uzunca kırmızı olana erkek kızılcık, (ergen) meyvesi küremsi rengi kırmızımtırak siyaha yakın olana da çalı kızılcığı denir. Beyaz kızılcık, çalı kızılcığı, çum, eğren, ergen, eyir, güren, kevren, kıran, kiren,şefit, zağal, zangal, zongal, zavrak, zoğal, zuhal zuval diye bilinir. Ağaç gövdesi ve dalları çok sağlamdır kızılcık sopası meşhurdur. Meyveleri şeker, müsilajlı maddeler ihtiva eder. Kabuklarında ise reçineli maddeler, tanen ve müsilaj vardır. Meyveleri yenir veya şurubu yapılarak içilir.