Kışın Sağlıklı Beslenme

'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' forumunda YAREN tarafından 12 Ekim 2010 tarihinde açılan konu


  1. Kışın ne yenir,Soğuk Günlerde Ne Yemeli,Kış aylarında Beslenme, Kış mevsimine uygun meyveler, Kış Meyveleri, Kış Meyveleri Neler?

    Kışın hastalıklardan korunmak için nasıl beslenmeliyiz?


    Kış aylarında grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar ortaya çıkar. Fakat C vitamini bu hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle kış mevsimi için dengeli ve yeterli beslenmek mevsim sebze ve meyvelerini tüketmek gerekir.

    Kışın Ne yemeliyiz

    Yeşil Biber: Taze iken yeşil ve çoğu acı olan meyvesi sebze ve baharat olarak kullanılır. C vitamini ve bilhassa nadir yiceklerde bulunan P ve K vitaminlerini içerir. P vitamini ile damarları yumuşatır, kanamaları önler. K vitamini ile de kanın pıhtılaşma kabiliyetini artırarak kanamaları durdurur. A, B, D vitaminlerini bir arada içeren nadir sebzelerimizdendir.

    Pekmez:
    İştah açar
    Vücuttaki kanı arttırır
    Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir
    Damar sertliğine iyi gelir
    Kan dolaşımını rahatlatır.
    Enerji verir
    Hamilelikte ve bebek gelişiminde çok faydalıdır

    ANDIZ PEKMEZİ
    Bütün pekmez cinslerinde olduğu gibi kan yapıcıdır ve enerji verir. Andız pekmezi bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydalı bir pekmezdir.

    Portakal:
    Karaciğeri çalıştırır.
    Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji verir. İyileşmeyi hızlandırır.
    Yüksek Tansiyonu ve kolesterolü düşürür.
    Vücuttaki zararlı maddeleri temizler.
    Damarları güçlendirir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi gelir ve öksürüğü azaltır.
    Damar sertliğini ve tıkanıklığını önleyen portakal kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir.
    Cilt kırışıklıklarını önler, cildin taze ve pürüzsüz görünmesi sağlar.

    Limon:
    Mide, bağırsak ve idraryollarındaki mikropları öldürür.
    Limon suyu ile gargara yapıldığında ağız, boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir.
    İshali keser. Kansızlığı önler.
    Gıda zehirlenmesini önler.
    Dişleri beyazlatır ve diş etlerini kuvvetlendirir.
    İdrar söktürür.
    Mide ağrılarını dindirir.
    Baş ağrılarını ve vücut ağrılarını keser.
    Böbrek ve mesane kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
    Yüzdeki Sivilceleri geçirir.
    Cildin güzelleşmesini sağlar. Karaciğer hastalıklarında faydalıdır.
    Nezlede şikayetleri geçirir. Skorbüt hastalığında yararlıdır.
    Fazla aybaşı kanamasını önler.

    Kış Meyveleri

    •Elma
    •Mandalina
    •Muz
    •Muşmula
    •Üzüm (bazı türleri)
    •Armut
    •Ayva
    •Kış Kavunu
    •Portakal
    •Nar

    Kış mevsimine uygun meyveler arasında elma, mandalina, muz ve alıç da yer alır. Elma boğazı nemlendirir, dalağı rahatlatır, diareyi önler. Mandalina insan vücudundaki Qi dolaşımını düzeltir, iştahı açar, sindirimi iyileştirir, balgamı azaltır. Muz bağırsağa iyi gelir, tansiyonu düşürür, basuru önler. Alıç damarları genişletir, kandaki yağın düzeyini düşürür, kalp kaslarını güçlendirir, koroner arteriyoskleroz önler.