Kış reçelleri

'Damak Keyfi' forumunda ZeuS tarafından 26 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Kış reçeli,
    Kış reçelleri tarfileri
    Resimli Kış reçeli tarifi,
    Kış reçelleri yapımı

    Ev Yapımı Kış reçelleri


    Kış meyvelerinden reçel yapma

    [​IMG]

    Portakal reçeli

    Malzemeler

    1 kg. portakal
    1,5 kg. toz şeker
    1 çay bardağı su

    Hazırlanması

    — Portakalların içlerini boşaltın (1 kg. gelmeli).
    — Bu içleri tencereye koyup karıştırıcı yardımıyla ezin. (İçinde biraz pütür bırakabilirsiniz)
    — Ezilmiş içleri şeker ve suyla birlikte karıştırarak, iyice koyu bir kıvama gelinceye kadar pişirin.
    — Sıcak sıcak kavanozlara dökün.


    Ayva Rendesi Reçeli

    [​IMG]

    Hazırlanışı

    Üç kilo ayvanın kabuklarını soyup çekirdek yataklarını çıkarınız. Rendeleyip 1 gün bırakınız. Ertesi gün sıkarak suyunu bir kaba koyup 3 kilo şeker kestiriniz. Kaynarken yarım limon sıkarak çıkardığınız ayva çekirdeklerini bir çıkın yapıp içine atınız. Sonra ayvanın sıkılan suyunu ilâve ediniz. 15 dakika geçince rendelenmiş ayvaları içine atıp 5-10 dakika sonra tencereyi orta ateşe çekip 1 saate dek yavaş yavaş kaynamaya bırakınız. Tekrar kuvvetli ateşte biraz kaynatarak az miktar da kırmız ilâve ediniz. Gereğince pişince, indirip soğumaya bırakınız.


    Elma reçeli

    Malzemeler

    1.5 kg elma
    250 gr toz şeker
    1 adet çubuk tarçın

    Hazırlanması

    — Elmaları yıkayıp, dört eşit parçaya bölün.
    — Çekirdekleri çıkarıp, çekirdek yataklarını temizledikten sonra tencereye koyun.
    — Tencereye bir miktar su ve tarçın koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp orta ateşe oturtun.
    — Elmalar sularını salıp tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın.
    — Elmaları tahta bir kaşık yardımıyla bastırarak ezip, süzgeçten geçirin.
    — Elmalara şekeri katın ve tekrar tencereye alıp orta derece ateşe oturtun.
    — Tahta bir kaşıkla karıştırarak marmelat kıvamını buluncaya dek kaynatın.
    — Sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın.
    — Ilıklaştığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

    Ayva reçeli

    Malzemeler

    1 kg. ayva
    5-6 su bardağı şeker
    1 çay kaşığı limon tuzu veya 1 limon suyu

    Hazırlanması

    — Ayvaları dilimlenip soyun.
    — Ortalarını çıkarıp istediğiniz biçimde doğrayın.
    — Ayvaların çekirdeklerini ve kabuklarını 4–5 bardak suda haşlayıp, suyunu alın.
    — Ayvaları bu su ile haşlanana kadar kaynatın, suyunu süzmeyin.
    — Sonra şekerini ilave edip, reçel kıvamına gelene kadar kaynatın.
    — Ateşten almaya yakın, limon tuzu veya limon suyunu ilave edin.
    — Ilıklaşınca kavanozlara boşaltın.

    Armut reçeli

    Malzemeler

    1 kg armut
    600 gr toz şeker
    Karanfil

    Hazırlanması

    — Armutları yıkayıp, dört eşit parçaya bölün.
    — Çekirdekleri çıkarıp, çekirdek yataklarını temizledikten sonra tencereye koyun.
    — Tencereye bir miktar su ve birkaç adet karanfil koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp orta derece ateşe oturtun.
    — Armutlar sularını salıp tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın.
    — Armutları tahta bir kaşık yardımıyla bastırarak ezip, süzgeçten geçirin.
    — Armutlara şekeri katın ve tekrar tencereye alıp orta derece ateşe oturtun.
    — Tahta bir kaşıkla karıştırarak marmelat kıvamına buluncaya dek kaynatın.
    — Sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın.
    — Ilıklaştığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

    Mandalina reçeli

    Malzemeler

    1 kg. mandalina
    1 limon
    7–8 su bardağı şeker

    Hazırlanması

    — Şekeri tencereye koyup 5 su bardağı su ilâve ederek orta kıvamda bir şurup hazırlayın.
    — Mandalinaları yıkayıp kabuklarını soyup, bıçak ucu ile birkaç yerinden delin.
    — Mandalinaları tencereye koyup, üzerini örtünceye kadar sıcak su ilâve edin.
    — Orta hararetli ısıda beş dakika kaynatıp suyunu süzün.
    — Acılığının gitmesi için iki kere daha suyunu değiştirip beşer dakika kaynatın.
    — Son suyunda yumuşayıncaya kadar pişirip, suyunu süzün.
    — Yumuşayan mandalinaları uzunlamasına ikiye bölün.
    — Yarım daire şeklinde dilimleyerek, çekirdeklerini çıkartın.
    — Kıvamlı şuruba mandalina dilimlerini ve limon suyunu ilave edip hafif hararetli ısıda reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatın.
    — Sıcakken ısıtılmış kavanoza boşaltıp soğuyunca ağzını sıkıca kapatın.