kış mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler

'Ders notları' forumunda Blue tarafından 17 Aralık 2010 tarihinde açılan konu


  1. kış mevsiminde yetişen sebzeler


    ELMA : Elma içerdiği E ve C vitaminleri gibi antioksidan öğeler ile bağışıklılık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırmaktadır. Potasyum içeriği de oldukça zengin olan elma bu özelliği ile de bağırsak faaliyetlerini düzenlerken hücrelerarası besin iletiminin düzenlenmesine yardımcı olur.

    Ayrıca elmanın oldukça zengin bir pektin kaynağı olması da kolesterolün düşürülmesinde ve kalp damar hastalıklarına karşı korunmadaki önemini göstermektedir. Yine zengin bir posa kaynağı olan elma bu özelliği ile de kabızlığın önlenmesinde ve doygunluk hissinin oluşmasında etkilidir

    NARENCİYE(PORTAKAL, MANDALİNA, GREYFURT) :
    Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan narenciye grubu meyveler özellikle içerdiği zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirmede ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Potasyum içerikleri de yine elmada olduğu gibi oldukça zengindir.

    ARMUT:
    Armudun da zengin bir lif kaynağı olması özellikle çocukluk döneminde gözlenen kabızlığın önlenmesinde oldukça önemlidir. İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu giderir.


    NAR :
    Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar önemli miktarda da potasyum, lif, C vitamini ve niyasin içermektedir. Zengin içeriği ile de kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasındadır.