Kıbrıs Mutfağı-Kıbrısın Yöresel Yemekleri resimli

'Damak Keyfi' forumunda Ezlem tarafından 2 Ocak 2011 tarihinde açılan konu


  1. Resimli Kıbrıs Yemekleri,Kıbrısın meşhur yemekleri,Kıbrıs yöresel yemek tarifleri
    kıbrıs yemekleri tarifleri
    kıbrıs yemek tarifleri

    Evsahipliği yaptığı bunca kültürlerden süzülmüş birikimlerle Kıbrıs mutfağı, doğu ve batı lezzetlerinin sentezine ulaşmış ve bir “oriental” ekol olmuştur. Kıbrıs mutfaklarında et, deniz ürünleri, sebze ve meyva günlük ve taze tüketilir. Akşam sofralarında, ana yemekten önce yirmiye yakın çeşidiyle “ordövr” ve mezeler sunulur.

    Cacık, humus, pastırma, yoğurt, fava, taze badem içi, turşu, salatalar ve zeytin çeşitleriyle başlayan ünlü mezelerin ardından, ızgara hellim, köfte, şiş kebap, şeftali kebabı, pirzola gibi ızgaralar ve fırın kebabı, küp kebabı, kolokas, molohiya, börek, bumbar, patates köftesi ve kabak çiçeği dolması gibi sıcak sipasiyaliteler gelir. Taze ve çok çeşitli deniz ürünleri, Kıbrıs mutfağında özel bir yere sahiptir.




    KIBRIS ROSTOSU (Kıbrıs) (4 kişi için)

    [​IMG]

    Malzemeler :

    * 800 gram süt danası,
    * 50 gram sadeyağ,
    * 1 bardak üzüm sirkesi,
    * birkaç baş karanfil,
    * birkaç parça dövülmemiş tarçın,
    * üç – dört diş sarımsak, 1 baş soğan,
    * 1/2 bardak zeytinyağı,
    * yeteri kadar tuz ve karabiber.

    Yapılışı :

    Süt danasının but tarafından bir parça alın. Bunun türlü yerlerini ince ve sivri bir bıçakla delerek bu deliklere tarçın, karanfil ve sarmısak parçalarını yerleştirin. Eti bir güvece yerleştirin ve üstüne, sirke döktükten sonra eti vakit vakit çevirerek bu salamurada bir gün dinlendirin. Bir tencereye rendelenmiş soğanı, sadeyağı ve yarım bardak zaytinyağını koyup kabı ateşe oturtun. Soğanları iyice ölünceye kadar karıştırarak kavurun. Soğanlar iyice pembeleşince bir gün salamurada dinlendirilmiş eti iyice süzdükten sonra tencerenin içine koyun. Tuzlayıp biberledikten sonra her yanını iyice pembeleşinceye kadar kavurun.
    Etin her yanı iyice kızarınca tencerenin ağzını bir yağ kâğıdıyle örtüp kâğıdın üstüne tencerenin kapağını kapatın ve eti vakit vakit çevirerek birbuçuk saat hafif ateşte pişirin.
    Et iyice pişince (Bunu anlamak için çatalı ete batırını. Kolaylıkla batarsa pişmiş demektir) bunu servis tabağına alın. Dilim dilim kestikten sonra salçasını üstüne dökün. Servis tabağının çevresini de püre patatesle veya sote edilmiş bezelyeyle süsledikten sonra servis yapın.



    ZEYTİNLİ EKMEK

    [​IMG]

    Malzemeler :

    * 3 su bardağı un,

    * 3 yumurta,

    * 3/4 su bardağı sıvı yağ,

    * 1′er su bardağı süt ve zeytin,

    * kabartma tozu,

    * taze nane,

    * tuz.


    Yapılışı :

    Yumurtaları çırpın. Sırasıyla yağı, tuzu, sütü, unu ve kabartma tozu çırparak üzerine ekleyin. Çekirdekleri çıkarılıp, küçük küçük doğranmış zeytinleri, naneyi ilave edin. Yaptığınız hamuru kek kalıbına döküp 180 dereceye ısıtılmış fırında pişirin.

    Afiyet Olsun.