Kefir Nedir

'Sağlık Rehberi' forumunda YAREN tarafından 20 Eylül 2010 tarihinde açılan konu


  1. Kefir Nedir, Kefirin Faydaları, Kefirin Yararları, Kefir Nasıl Yapılır,Kefirin Sağlığa Etkileri

    [​IMG]

    Kefir, kefir taneleriyle elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir.
    Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0,5-3 cm arsasında değişir ve fındık yada buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.

    İnsanlar kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam sürdürmektedir. Faydalı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli maddelerin kana geçmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar. Bağırsaktaki sağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki mükemmel dengenin bozulması çok sayıda ivegen ve müzmin hastalığa yol açar.

    Son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, çeşitli salamuralar gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının az tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini alt üst etmiştir.

    Kefir nasıl yapılır?

    Kefir yapılışında kullanılan süt kaynatılır ve metal olmayan (tercihan cam) bir kap içinde ılıtılır (süt temiz ise kaynatılmayabilir).

    Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 çorba kaşığı kadar kefir mayası atılır ve süt iyice karıştırılır.

    Kabın kapağı kapatılır ve süt 20-25 C ‘de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır. Mayalanacak kab soba ya da kalorifer yakınına getirilir. Çevre ısısı düşük ise kabın etrafı bezle sarılır. Kabın 20-30°C’ lerde olması sağlanır. Kap içindeki süt normal olarak 18-24 saat sonra pıhtılaşır. Maya miktarı düşük ve ortam soğuk ise pıhtılaşma gecikir. Mayalanmış süt madeni olmayan bir tel süzgeçten ya da tülbentten süzülür. Süzgeç üzerinde kalan daneler tekrar maya olarak kullanılır. Kefir mayası (taneleri) hemen kullanılmayacaksa ağzı kapalı bir cam kavanoz içinde buzdolabında saklanır. Bazıları kefir tanelerini saklamadan önce yıkarlar. Eğer yıkama yapacaksanız kefir tanelerinin zarar görmemesi için klorsuz su kullanın. Saklanmak istendiği zaman daneleri örtecek kadar bardağa su koymak gerekir.

    Kefirin Faydaları

    Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır,
    Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir,
    Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür,
    Sinir sistemini güçlendirir,
    Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır,
    Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler,
    Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler,
    Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler,
    Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir,
    Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir,
    Egzema ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir,
    Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar,
    İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder,
    Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir,
    Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir,
    Sindirim sistemini mükemmel şekilde düzenler,
    Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler.