Karpuzun yararları nelerdir

'Şifalı Bitkiler' forumunda Dark tarafından 1 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Karpuzun Faydaları nelerdir,
    Karpuzun yararları ,
    Karpuzun birçok faydası vardır bunlardan bazıları;
    -Karpuz kan basıncı ve kalp fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
    -Karpuz böbrekleri çok iyi çalıştırır.
    -Karpuz idrar söktürür.
    -Karpuz böbrekteki üre ve ürat tuzlarını temizler.
    -Karpuz içerdiği bol miktarda sudan ve şeker barındırmamasından, ayrıca boşaltımı hızlandırması gibi özelliklerindan dolayı kilo vermeyi hızlandırır.
    -İçerdiği yüksek potasyum ve Beta Karoten maddesi sayesinde kalbi enfaktüse karşı koruyucu özelliği vardır.


    [​IMG]
    Havaların ısınmasıyla birlikte alışveriş merkezleri ve manavların reyonlarını süslemeye başlayan karpuzun, içeriğinde bol miktarda bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor.

    Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Çiçek, kansere karşı koruma özelliği olduğu bilinen laykopen maddesinin, karpuzda bol miktarda bulunduğunu belirtti.

    Yaz mevsiminde bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketmelerini tavsiye ettiklerini kaydetti.

    Laykopen maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruma sağladığını ifade eden Çiçek, şu bilgileri verdi:

    "Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir."

    Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini hatırlatan Çiçek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğunu vurguladı."