Karmin Nedir Zararları

'Kısa Bilgiler' forumunda EyLüL tarafından 20 Ekim 2012 tarihinde açılan konu


  1. Karmin Nedir Zararları Neler


    Karmin Nedir Zararları Neler dir

    Karmin (böcek boyası) içeren gıdalar'la ilgili gerçekler..Karmin adlı gıda renklendiricisi dünyada 1900’lü yıllarda keşfedilmiş ve kullanımına başlanmıştır. İnsanlar şimdi de olduğu gibi o zaman da doğada var olandan faydalanmıştır.

    Cochineal; Kanarya Adaları'nda ve Meksika'da yaşayan bir böcektir. Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirilmektedir..Kaktüs bitkisine kene gibi yapışarak hayatını sürdürür.

    Karmin'in Sağlığa zararı ve yan etkileri

    Doğal olduğu için yan etkileri çok azdır, toksik veya kanserojen değildir. Bununla birlikte, çok nadiren bazı duyarlı kişilerde anafilaktik şok tepkisine sebep olabilir.

    Karmin Kullanımı

    Böcekten elde edilen karmin maddesi gıda renklendirme ajani olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürünü yelpazesinde kullanılan karmin, sosisler ve işlenmiş kümes hayvanı gibi et ürünlerinde, meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli tatlılarda, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, kolalarda, şekerlemelerde ve süt ürünlerinde de doğal renklendirici olarak bulunabilir.Bir insan yiyecekler ile birlikte yılda ortalama bir ilâ iki damla karminik asit tüketmektedir.

    Kozmetiklerde ise saç ve cilt bakım ürünlerinde, rujlarda, yüz pudralarında, allıklarda kullanılmaktadır.