Karışımların Fiziksel Özellikleri

'Sayısal Dersler' forumunda Sitem tarafından 29 Ekim 2011 tarihinde açılan konu


  1. Karışımların Fiziksel Özellikleri nedir
    Karışımların Fiziksel Özellikleri hakkında bilgi

    Karışımların Fiziksel Özellikleri

    Saf olmayan maddeler(Karışımlar):
    Birden fazla maddenin rasgele miktarlarda bir araya gelmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
    Şekerli su, tuzlu su, salata, çorba, petrol, hava, kağıt gibi maddeler birer karışımdır.

    Karışımın özellikleri:
    • Karışımıoluşturan maddelerin kimyasal yapılarında değişme olmaz.
    • Karışım, kendisini oluşturan maddelerin özelliklerini taşır.
    • Kendisini oluşturan maddelerin kimyasal yapılarında değişiklik olmaz.Fiziksel özellikleri değişebilir.
    • Fiziksel yollarla ayrıştırılabilir.
    • Belirli bir özkütlesi yoktur.
    • Rasgele oranlarda hazırlanabilir.

    Karışımlar, maddelerin birbiri içindeki dağılımına göre heterojen ve homojen olarak iki grupta incelenir.

    1. Heterojen karışımlar( Adi karışımlar):
    Özellikleri her yerinde aynı olmayan ve dışarıdan bakıldığında tek bir madde gibi gözükmeyen karışımlara heterojen karışım denir.
    Ayran, talaş-su karışımı gibi…

    2. Homojen Karışımlar (Çözeltiler):
    Özellikleri her yerinde aynı olan ve dışarıdan bakıldığında tek bir madde gibi gözüken karışımlara homojen karışımlar denir.


    Karışımların fiziksel olarak Ayrıştırılması:

    Karışım fiziksel bir olay olduğu için karışımlar fiziksel yollarla ayrıştırılır.

    Ayırma yöntemleri:
    • Eleme ile ayırma (Kum-Çakıl, Nohut mercimek, …….)
    • Süzme ile
    • Yüzdürme (yoğunluk farkı)
    • Dinlendirme
    • Çözme ve kristallendirme
    • Damıtma
    • Diğer yöntemler