Karbonhidratların Özellikleri ve Çeşitleri

'Bilgi Rehberi' forumunda Burcu tarafından 25 Kasım 2014 tarihinde açılan konu


  1. Karbonhidratların Özellikleri ve Çeşitleri

    Karbonhidrat, canlının yapısına katılmayan uzun süreli dozaj etkisi yaratan bir maddedir. Aktif aldehit veya keton grubuna sahip polihidroksi alkoller veya hidroliz edildiklerinde bu maddeleri veren bileşikler olarak tanımlanabilir.

    Karbonhidratlar birinci dereceden enerji verici olarak kullanılırlar. Karbonhidratlar en çok Ekmek, makarna, fasulye, patates, kepek, pirinç,tahıl ve hububat içinde bulunurlar. Karbonhidratlar > yağlar > proteinlerdir. Karbonhidratlar vücutta en çok bulunan üçüncü besin maddesidir. Açlık anında ilk tüketilen besin maddesidir. Yapıtaşları glikozdur. Depo şekli hayvanlarda glikojen bitkilerde ise nişasta şeklindedir. Kimyasal sindirimi ağızda başlar. DNA, RNA ve ATP'nin yapısına katılır.

    MONOSAKKARİTLER
    ¦Hücre zarından geçerler
    ¦Hidrolize uğramazlar
    ¦Kan ve doku sıvısında bulunurlar
    ¦Karbonhidratların yapıtaşlarıdır
    ¦Fotosentezin ilk ürünleridir
    ¦Hücrede depolanmazlar
    ¦Riboz ve deoksiriboz nukleik asitlerin yapısına katılırlar
    ¦Suda çözünürler
    ¦Protein ve yağlarla bileşik oluşturabilirler
    ¦Enerji verici olarak kullanılırlar
    ¦Yapılarında glikozit bağı bulunmaz
    ¦Benedikt çözeltisiyle ısıtılırsa kiremit kırmızısı renk verirler

    Örn:Glikoz,Galaktoz,Fruktoz,Mannoz,Ksiloz,Arabinoz

    DİSAKKARİTLER
    ¦Hücre zarından geçemezler
    ¦Sindirim enzimlerinden etkilenirler
    ¦Bitki ve memelilerde depolanabilir-memelilerde laktoz bitkilerde sukroz
    ¦Suda çözünürler
    ¦Kanda bulunmazlar.Sütte bulunurlar
    ¦Yapısında glikozit bağı vardır
    Örn:Maltoz,Laktoz,Sukroz

    POLİSAKKARİTLER
    ¦Hücre zarından geçemezler
    ¦(n)kadar glikozun birleşmesinden oluşurlar.
    ¦Sindirim enzimleriyle hidrolize edilirler.
    ¦(n-1)kadar su harcanır.
    ¦Kanda bulunmazlar.
    ¦Hayvanlarda ve bakterilerde glikojen bitkilerde nişasta olarak depolanır
    ¦Selüloz bitkilerde çeper maddesi olarak kullanılır.
    ¦Bitki ve hayvanlarda sentezlenebilir.
    ¦Selüloz bazı tek hücreliler hariç diğer canlılar tarafından sindirilemez.