Karadeniz Bölgesinin Kaynakları

'Türkiye ile ilgili' forumunda ZORBEY tarafından 20 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. karadeniz Bölgesinin kaynakları nelerdir
    karadeniz Bölgesinin coğrafi kaynakları
    Karadeniz bölgesinin geçim kaynakları


    Karadeniz Bölgesinin Yeraltı Kaynakları

    Taşkömürü: Zonguldak , Bartın ve Kastamonu'da. Türkiye'de tek.Bakır: Murgul (Artvin), Küre (Kastamonu), Çayeli (Rize). Türkiye'de 1.Sıradadır.Linyit: Bolu, Çankırı, Amasya, Samsun, Ankara'da. Demir: Ordu'da.Manganez: Trabzon, Artvin, Amasya ve Kastamonu'da çıkarılır.

    Karadeniz Bölgesinin Endüstri Kaynakları

    Demir-Çelik Sanayisi: Karabük ve Ereğli'de. Bakır Tesisleri: Samsun'da.
    Şeker Sanayisi: Turhal, Amasya, Suluova, Çorum, Kastamonu ve Çorum'da.
    Tütün Sanayisi: Samsun ve Tokat'ta. Kağıt Sanayisi: Batı Karadeniz'de.
    Çay Sanayisi: Rize ve çevresi. Fındık Sanayisi: Ordu ve çevresi.
    Gıda ve Dokuma Sanayisi: Büyük kentlerin yakınlarında Kurulmuştur.

    Karadeniz Bölgesinin Turizm kaynakları

    Bolu'da Abant Gölü ve Yedigöller. Kastamonu'da Safranbolu Evleri. Bolu-Kartalkaya ve Ilgaz Dağlarında Kayak Turizmi. Samsun ve Tokat'ta Kaplıcalar. Trabzon-Maçka'da Sümela Manastırı.Plajlar ve Karadeniz Yaylalar.

    Karadeniz Bölgesinin Tarım Kaynakları

    Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 83'ü bölgeden karşılanır.

    Çay : Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir. Rize çevresinde yoğunlaşır. Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır. Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir.
    Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir. Ayrıca Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır. Türkiye toplam tütün üretiminin %15'i bölgeden karşılanır.
    Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir. Halkın temel besin maddesi olduğu için bölge ticaretinde önemi yoktur.
    Elma : Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir.
    Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır.
    Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir.
    Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır.
    Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır.
    Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır.
    Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır.

    Karadeniz bölgesinde Hayvancılık Faaliyetleri

    Bölgede hayvancılık faaliyeti önemli bir ekonomik etkinliktir. Kıyı kesiminde bitki örtüsünün gür olması, yüksek dağ çayırlarının bulunması ve arazinin engebeli olması ve nemli iklim nedeniyle büyükbaş hayvancılık yapılır.
    Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz, balık potansiyeli bakımından zengindir. Türkiye balık üretiminin yaklaşık % 80'i Karadeniz'den karşılanır. Son yıllarda aşırı avlanma ve denizin kirlenmesi nedeniyle balık üretiminde düşme görülmüştür. Karadeniz'de 200 m den daha derinlerde zehirli gazlar sebebiyle canlı hayatı yoktur.
    Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların kenarlarında yaygındır.
    Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir. Özellikle Rize-Anzer yöresinin balları çok ünlüdür.

    Karadeniz bölgesinin Enerji Kaynakları

    Zonguldak havzasında taşkömürü çıkartılır. Türkiye üretiminin tamamını burası karşılar. Demir-çelik endüstrisinde enerji kaynağı olarak kullanılır. Taşkömürü tozundan Çatalağzı termik santralinde elektrik üretilir. Bolu, Çorum, Amasya ve Havza’da linyit yatakları işletilmektedir.

    Enerji Üretim Tesisleri : Kızılırmak üzerinde Altınkaya, Yeşilırmak üzerinde Almus, Hasan ve Suat Uğurlu hidroelektrik santralleri kuruludur. Hopa’da petrolle çalışan termik santral yer alır.