Karadeniz Bölgesinin Hangi Yemekleri Meşhurdur

'Türkiye ile ilgili' forumunda ZORBEY tarafından 19 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Karadeniz Bölgesinin Yöresel yemekleri
    Karadeniz bölgesinin meşhur yemekleri
    karadeniz bölgesinin ünlü yemekleri
    karadeniz mutfağı
    karadeniz mutfak kültürü


    EN LEZZETLİ BALIKLARIN DENİZİ
    Karadeniz dünyanın en lezzetli balıklarına sahip. Birçok nehrin buraya dökülmesi sayesinde balıkların beslenmesine imkân veren plankton zenginliği oldukça yüksek. Deyim yerindeyse Karadeniz balıklar için bir vaha gibi. Balıkçılık kıyı şeridinde en önemli geçim kaynağı ve balık beslenmede önemli yer tutuyor.

    KARALAHANA VE SEBZE TURŞULARI
    Karadeniz Mutfağı'nın simgelerinden biri de karalahana. Karalahana, lahana ailesinin 450 çeşidinden biri. Çorbasından kavurmasına ve dolmasına, Karadeniz Mutfağı'nda yoğun olarak kullanılan bir vazgeçilmez.

    Bölge mutfağını diğerlerinden farklı kılan başka bir özellik ise sebze turşularından yapılan yemekler. Özellikle fasulye turşusunun tuzu alındıktan sonra kavurması ve diplesi çok yoğun olarak pişirilir. Burada turşu bir anlamda sebzeyi muhafaza etmek için de kullanılır.

    MISIR MUTFAĞIN BAŞ KÖŞESİNDE
    Karadeniz halkı asırlar boyu yeniliklere açık kalmış, bölgeye getirilen her yeni ürünü kısa zamanda geleneksel hayata uydurmuştur. Özellikle mısır adeta bölgeyle özdeşleşmiştir. Güney Amerika kökenli bitki 17. yüzyıldan sonra Karadeniz'e gelmiş ve bölgenin mutfağında neredeyse baş köşeye oturmuştur. Mısır, Karadeniz Mutfağı'nda pek çok şekilde kullanılır. Tarıma elverişli olmayan tepeliklerde yaşayan halk, mısırı bahçelerinde yetiştirerek taze, kurutulmuş, haşlanmış veya öğütülmüş olarak değerlendirir, dönüştürür.
    Karadenizliler tereyağ, peynir çeşitleri ve kavurma da üretir. Özellikle muhlama ve kuymak denilen peynir eritmesi, yöre halkının yaratıcılığını sergiler. Muhlama dünya mutfaklarında en az fondue kadar ilgi uyandıracak bir lezzettir.

    Muhlama
    Malzemesi:
    1,5 su bardağı rende kaşar peynir
    1,5 su bardağı dil peyniri
    1 tatlı kaşığı tulum peyniri
    2 yemek kaşığı mısır unu
    2 yemek kaşığı tereyağ
    1 su bardağı su

    Hazırlanışı:
    Önce tencerede mısır ununu 1/2 tereyağında kavurun. Dil peyniri ve kaşar peyniri ekleyin. Hazırladığınız karışıma bir bardak su ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Kalan tereyağını bir tavada eritin. Hazırladığınız peynir karışımı macun haline geldikten sonra karışımı tavada erittiğiniz tereyağının üzerine dökün.
    Sıcak olarak servis edin.

    Pazı kavurma
    Malzemesi:
    5 bağ taze pazı
    6 soğan
    1 çay bardağı haşlanmış barbunya
    tuz
    Hazırlanışı:
    Pazıları ince ince doğrayın. Sonra haşlayıp, suyunu sıkın. Soğanları tereyağında kavurun. Soğana pazıları ilave ederek kavurmaya devam edin. Pazılar iyice kavrulduktan sonra karışıma barbunyaları ilave edin. Bir dakika daha kavurduktan sonra sıcak olarak servis yapın.

    Hamsili ekmek
    Malzemesi:
    1 bağ pazı
    2 bağ taze soğan
    1 bağ taze nane
    1 kg hamsi
    8 su bardağı mısır unu
    Yeterince tuz

    Hazırlanışı:
    Önce hamsilerin kılçıklarını temizleyin. Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın. Doğradığınız malzemeleri mısır ununun üzerine boşaltın. Çok sıcak su ilave ederek hamsilerle diğer malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun. Hazırlanan karışımı tepsiye koyarak 60 dakika fırında pişirin.

    Laz böreği
    Malzemesi:
    10 yaprak yufka
    4 yumurta
    8 su bardağı süt
    2 paket vanilya
    3 su bardağı kıyılmış fındık içi
    5 su bardağı tozşeker
    2 paket buğday nişastası
    5 çay bardağı eritilmiş tereyağı
    1 su bardağı su
    Şerbeti için:
    10 su bardağı su
    10 su bardağı toz şeker
    1/2 limon suyu

    Hazırlanışı:
    Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın. Başka bir kapta buğday nişastası, yumurta, vanilya ve biraz suyu karıştırın. Hazırladığınız malzemeyi kaynayan sütün üzerine dökerek muhallebi haline gelinceye dek karıştırın. Bir tepsinin altını yağlayın. Yufkaların üstlerini yağlayarak beş kat halinde tepsiye dizin. Dizdiğiniz beş kat yufkanın üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün. Yufkaların üzerindeki muhallebiye, dövülmüş fındıkları yayın. Kalan beş kat yufkayı üstlerini yağlayarak muhallebili yufkaların üzerine dizin. Şerbet malzemelerini karıştırarak pişirdikten sonra soğumaya bırakın. Hazırladığınız böreği dilim dilim keserek fırında pişirin. Börek soğuduktan sonra soğumuş tatlı şerbetini ekleyin.

    Laz helvası
    Malzemesi:
    3 kg süt
    1 kg şeker
    3 paket vanilya
    3 yumurta sarısı
    300 gr beyaz un
    200 gr irmik unu

    Hazırlanışı:
    Bütün malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin. Bir taşım kaynatın ve tepsiye boşaltın. Soğuyunca arzuya göre dondurma ile servis edin.