Karadeniz Bölgesi kültürel özellikleri

Konusu 'Kısaca' forumundadır ve Misafir tarafından 16 Aralık 2010 başlatılmıştır.

  1. Misafir

    Misafir Ziyaretçi


    Karadeniz Bölgesinin Genel Özellikleri

    1. Yüzey şekilleri çok dağınıktır. Ovalık alanları azdır.
    2. Dağlar kıyıya paralel olarak uzanır ve bunun sonucunda falezler (yalıyarlar) görülür. Kıta sahanlığı dardır.
    3. Orman bakımından en zengin bölgedir.(%25)
    4. En fazla yağış alan bölgemizdir.(Doğu Karadeniz ve Rize)
    5. Yağışlara bağlı olarak en fazla kimyasal çözülmenin görüldüğü bölgedir.
    6. Çay, fındık, mısır, keten-kenevir üretiminde birinci sıradadır.
    7. Balıkçılığımızın %80’i bu bölgede yapılır.
    8. Doğu Karadeniz kıyı kesiminde dağınık yerleşme yaygındır.
    9. En fazla göç veren bölgedir.
    10. Taşkömürü ve bakır üretiminde birinci sıradadır.
    11. Tek doğal limanı Sinop’tur.
    12. Akarsu rejiminin nispeten düzenli olduğu tek bölgedir.
    13. Bölgede Çarşamba ve Bafra delta ovaları vardır.
    14. Nem miktarı en fazla olan bölgedir. Bu yüzden yıllık sıcaklık farkı en az olan bölgedir.
    15. Yıllık ortalama sıcaklık 14-15 °C’dir. En sıcak ay ortalaması 22-23°C’dir. En soğuk ay ortalaması ise 5-6 °C’dir.

    Karadeniz Bölgesine ait bazı kültürel özellikler şöyledir;
    Şivesi
    Yemekleri
    kemençe ve horon

    Şivesi


    Karadeniz konuşulan şive laz şivesidir,

    Tüm Kafkas dilleri gibi Lazca bol miktarda sessiz harfe (consonant) sahip olup, diğer Güney Kafkas dillerinde bulunmayan /f/, /y/ ve /h/ gibi sessizleri ve Hopa ve Borçka (Çxala) dialektinde kullanılan uvular (küçük dil) sessizi (consonat) /q/ harfini de barındırdığından ait olduğu dil ailesinin, consonant sayısı bakımımdan en zengin dilidir. Lazca özellikle büyük kentlere göçen genç nüfusun hızlı asimilasyonu sonucu yok olmak üzeredir.

    yemekleri


    Yörede mısır, lahana ve hamsinin özel bir yeri vardır. Çünkü bütün yemek çeşitleri bunlar etrafında yoğunlaşmıştır. Ayrıca birkaç istisna dışında Rize’de kurutma söz konusu değildir. Bu nedenle turşu da ön plana çıkmaktadır. Bu yiyecekler süt ürünleri ile desteklendiğinde beslenme dengelenmektedir.
    Mısır ekmeği ince öğütülmüş mısır, ılık su ile yoğurulur,birazda tuz eklenir ve plekide pişirilir. Eskiden ekmek olarak yalnızca mısır ekmeği vardı. Yoğurtla mısır ekmeği yöre yemek kültürünün önemli bir öğesidir

    kemence ve horon


    Kemençe, Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olan ve rebap, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adı olup, klasik kemençe ile karıştırılmasını önlemek amacıyla Karadeniz kemençesi ya da Laz kemençesi olarak da adlandırılmaktadır.

    Karadeniz kemençesi temel müzik aleti olduğu özellikle Giresun, Trabzon, Rize,Artvin ve Ordu'nun yanı sıra kısmen Samsun ,Bayburt,Gümüşhane, Cumhuriyet döneminde Karadenizlilerin topluca göç ettiği Adapazarı, İzmit köylerinde ve büyük şehirlerde kullanılır

    Horon


    Yörede yaşantısının önemli kısmını oluştururdu. Dede, baba, kaynana, torun, kız veya gelinin bir horonda buluştuğu çok olurdu. Temel eğlence, horon ile türkülerdi.
    Horon; Horon oynamak, horon kurmak, horona durmak, horon yapmak ve horon vurmak adlarıyla yörede bilinir.