karadeniz bölgesi ile ilgili sorular

'Merak Ettiklerimiz' forumunda Misafir tarafından 28 Aralık 2011 tarihinde açılan konu


  1. ya arkadaşlar Karadeniz bölgesinin tarım ve hayvancılığı nedir?
    biliyorsanız söyleyin çok acil yarına...........
    lütfennn
     



  2. Cevap: karadeniz bölgesi ile ilgili sorular

    Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen ( buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir. Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır.

    Kış mevsimlerinde Doğu Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, çay, turunçgil, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır. İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar. Bölgede çalışan nüfusun %70'i geçimini tarımdan sağlamaktadır. En verimli tarım arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür.

    Bölgede yetişen başlıca tarım ürünleri şunlardır

    Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır.
    Fındık: Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır.
    Çay: Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir. Rize çevresinde yoğunlaşır. Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır. Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir.
    Tütün: Daha çok Orta Karadeniz Bölümü'ndeyetiştirilir. Ayrıca Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır. Türkiye toplam tütün üretiminin %13'ü bölgeden karşılanır.
    Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir.
    Elma: Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir.
    Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır.
    Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir.
    Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır.
    Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda tarımı yapılır.
    Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır.