Karaciğer Besinleri

'Sağlık Rehberi' forumunda ZeuS tarafından 3 Ekim 2009 tarihinde açılan konu


  1. Karaciğer Besinleri
    Karaciğer vücuda giren zehirli kimyasalları parçalar. P-450 enzim sistemi bu toksik kimyasallarla karşılaştığında çalışmaya başlar. Ancak bu sırada ortaya serbest radikaller çıkabilmekte ve bunlar da uzun vadede karaciğer hücrelerinde tahribata sebep olabilmektedirler. İşte bu zararlı etkiyi önlemek için antioksidanların varlığına ihtiyaç vardır. E, C ve B vitaminleri bu antioksidanların en başta gelenleridirler.

    P-450 enzim sistemini aşırı çalıştırıp serbest radikallerin fazla miktarda üretilmesine sebep olan başlıca maddeler şunlardır:

    Kafein , Alkol , Doymuş Yağlar , Böcek İlaçları , Boya Buharı , içinde Sulfonamid bulunan ilaçlar(Bactrim), Egsoz Gazları , Barbituratlar (sara ilaçları).

    Toksinler karaciğer hücrelerini yıpratırken, bu hücreleri koruyan gıdalar da mevcuttur. Bu amaçla bol meyve ve sebze yenmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kavuniçi, srı, mor ve kırmızı rankli meyve ve sebzeler yiyin. Bu şekilde diyetin %40'ı meyve ve sebzeden oluşmalıdır.


    Karaciğer üzerinde yıpratıcı etkiye sahip toksinler:

    Metabolik atıklar (organlar tarafından üretilen atık moleküller)
    Mikroorganizmalar (viral veya bakteriyel enfeksiyonlar)
    Çevre kirliliği
    Böcek ilaçları
    İlaçlar (antibiyotikler, ağrı kesiciler v.b.)
    Alkol

    Alıntı