Kapari Nedir - Kapari Yetiştiriciliği

'Bunları biliyormusunuz' forumunda HazaN tarafından 17 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. Kapari nasıl yetiştirilir
    Kapari bitkisi hakkında bilgi

    Kapari, halk arasında "kapari, gebere otu, kapara, devedikeni, gebre, gebere, geber otu, gevil, bubu, kebere, karga kavunu, yılan kabağı, yumuk, bugo, kepekçiçek, beri kemeri, menginik, keper, kepere, kedi tırnağı, şeballah, hint hıyarı, gavur bostanı" gibi, ülkemizin farklı yörelerinde çeşitli adlarla da anılan çalımsı bir bitkidir Bu bitkinin çiçek tomurcukları da aynı adla anılsa da, bitki ve tomurcuk ayırımı yapmak yerine, bitkiden bahisle yaygın bir şekilde "kapari" ismi kullanılmaktadır
    Çoğunlukla doğada kendi başına yetişen, toprağı sımsıkı kavrayıp, dal budak salarak geniş bir yayılma gösteren kökleri sayesinde metrelerce derine inebilen bu bitkinin yerde kümelenmiş görüntüsüne bakılıp, sıklıkla "çalı" yakıştırması yapılabilmektedir

    Kapari bitkisi çok uzun ömürlü olup, yaklaşık 150-200 yıl yaşayabilmektedir Ilıman Akdeniz ikliminde yetişen ve ülkemizde doğal bir yayılış gösteren Cspinosa ve Covata türleri, belirgin şekilde ışığa ihtiyaç duymaktadırlar Cspinosa genellikle deniz seviyesinde bulunmakta ve buradan en fazla 200-300 m yüksekliğe kadar çıkabilmektedir Buna karşın, Covata ise 250-300 mden başlamak suretiyle Türkiye'nin kuzey doğusunda 1500-1600 m'ye kadar yayılmaktadır Kapariler metrelerce uzağa gidebilen köklere sahiptirler Toprak üzerindeki bölümleri bir yıllık olan kapari, bu kısımlar kurusa bile köklerinden her yıl yeniden sürgün vermekte ve bu şekilde yıllarca varlığını sürdürebilmektedir Bitki, en sıcak ve kurak periyotta çiçek açıp meyve vermektedir

    Yurdumuzda Akdeniz ikliminin hakim olduğu Batı Anadolu İlleri başta olmak üzere, Orta Anadolu'da, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu İllerinde doğal olarak yetişen gebere otu, çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyüyen, dikenli bir bitkidir

    GEBEREOTUNUN YETİŞTİRİLMESİ:
    Doğada kendiliğinden yetişmekte olan gebereotunun üretimi genellikle tohumla olmaktadır Tohumlar, ağustos ve eylül ayla-rında karpuzcuk şeklinde olan meyvelerden elde edilir
    Karpuzcukların içindeki mercimekten küçük olgun kahverengi tohumlar, suyla yıkanıp güneşte kurutulur(Yapılan bir araştırmada anaçlıklarda toplanan tohumların bindane ağırlığı 920 golarak bulunmuştur)Daha sonra bu tohum-lar, ince elekten elenmiş eşit orandaki yanmış koyun gübresi, orman toprağı ve yıkanmış dere ku-mundan oluşan harçla hazırlanan fide yastığına Mart ayı sonunda ekilir

    Fidelik,topraktan 10-15 cm yüksekte düz hazırlanacağı gibi, 15-20 cm mesafeli ve 10 cm derin-likte karıklar açılarak da hazırlanabilir Karık şeklinde hazırla-nan fidelikte tohumlar karık sırtına ekilir ve su karık içine verilirYabancı ot ve mantari has-talıklardan korunmak için fidelik harcı fümige edilmelidir1 m2 fideliğe 6-9 g Tohum ekiminden sonra fidelik düzenli olarak süzgeçle sulanmalı ve üzeri gerektiğinde plastik örtü ile örtülmelidirTohumlar normal şartlarda 25-30 günde çimlenirÇıkıştan sonra yaz boyunca ot alımı, sulama ve ilaçlama düzenli olarak yapılmalıdır

    Fideler,sürgünleri kuruduktan sonra toprak seviyesinden Kasım-Aralık ayı içinde kesilip,kalan kısmın üzeri toprakla örtülmelidir

    FİDAN DİKİMİ:
    Ocak-Şubat aylarında fidelikten sökülen fidanlar,sonbaharda derin sürüm yapılan arazilere Ocak ayından itibaren dikilebilirDikim mesafesi 3*3 veya 4*4 olmalıdırBu mesafelerde ve yaklaşık 20 cm derinlikte açılan çukurların dibine bir miktar yanmış hayvan gübresi konulup toprakla karıştırıldıktan sonra fidanlar dikilir ve sıkıştırılır

    Dikimden sonra fidanların üzeri toprakla kümbet şeklinde örtülüp etrafı çanak şeklinde açılarak can suyu verilmelidirUsulüne göre dikilen fidanlar o yaz 1 m ye kadar sürgün verebilirBu sürgünlerde 10-15 kadar çiçek tomurcuğu olabilirBirinci yıldaki fidanlara yaz aylarının çok kurak gitmesi halinde su verilmelidirSulamada suyun gövdeye temasından kaçınılmalıdır

    Ayrıca böceklere karşı ilaçlama yapılmalıdır