Kanser yapan yiyecekler

'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' forumunda YAREN tarafından 14 Mart 2010 tarihinde açılan konu


  1. Hangi yiyecekler Kanser yapar?




    Dünya Kanser Araştırmaları Merkezi’nin araştırmasına göre günde 50 gram işlenmiş kırmızı et yani bir sosis ya da üç dilim jambon tüketenlerde bağırsak kanseri riski yüzde 20 artıyor, prostat, akciğer, mide kanseri riski de yükseliyor. Kanser riskini en çok artıran ürünler, pastırma, jambon, sosis, salam gibi uzun süre dayanması için tütsülenen ya da tuzlanan gıdalar.

    Hamburger ve kıyma tuz ve kimyasal katkılar kullanılmadığı takdirde risk grubunun dışında. Araştırmayı yürüten Prof. Martin Wiseman, "En güvenli yol bu ürünleri yememek. Tüketim arttığında risk ne kadar yükseliyorsa, tüketim azaltıldığında da risk o kadar düşüyor" dedi.

    Kansere yol açan gıda ve katkı maddeleri

    a. Katkı maddeleri: Bazı katkı maddeleri kansere zemin hazırlar. Bu nedenle, güvenilmeyen katı yağlar, meyve suları, çikolatalar yenmemelidir.

    b. Tatlandırıcılar(sakkarin): Sakkarin, böbreklere zarar verdiği gibi, mesane kanserine de neden olmaktadır.

    c. Küfler: Gıdalar üzerinde üreyen küfler “aflatoksin”denilen kanser yapıcı maddeyi meydana getirir.

    d. Kahve: Kahve içenlerde içmeyenlere göre 2-3 misli fazla mesane ve pankreas kanseri ortaya çıkmaktadır.

    e. Alkol: Alkolün neden olduğu kanserler ağız boşluğu kanseri, larenks, özefagus ve karaciğer kanserleridir.

    f. Yiyecekler ve hazırlanış şekilleri: Fazla et yiyenlerde kalınbağırsak kanseri sık görülür. Proteinli gıdalar, 100 C üzerinde pişirildiklerinde kanser yapan maddeler oluşur.Aşırı ısıtılan yağlarda kızartılan yiyecekler kanser yapıcı olurlar. Kullanılan kızartma yağları tekrar tekrar kullanılmamalıdır.
    kaynaklar:samanyolu haber
    bilkent.edu.tr​