Kanda Trigliserid Yüksekliği

'Sağlık Rehberi' forumunda EyLüL tarafından 21 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Kanda Trigliserid Yüksekliği
    Kanda Trigliserid Nedir
    Kanda Trigliserid


    KOLESTEROL VE TRİGLİSERİD YÜKSEKLİĞİ

    Kolesterol ve trigliserid isimli kan yağlarının yükselmesi alınan gıdalara, tiroid hastalığına ve gizli şeker veya şeker hastalığına bağlı olabilir. Bu tür kan yağları yüksekliğinde mutlaka bir ENDOKRİN UZMANINA başvurunuz. Ve Mutlaka Tiroid hormonları ve şeker tetkikleri yaptırınız.

    Kolesterolünüz Yüksek İse

    Kanınızda sağlığa zararlı kolesterol yüksek ise bol sebze ve meyve yiyiniz. Özellikle günde 2-3 tane elma yiyiniz. Yağ olarak zeytinyağı tüketiniz, günde 4-5 tane ceviz, badem veya fındık yiyebilirsiniz. Keten tohumu alabilirsiniz. Keten tohumunu havanda döğün ve önce 3-4 gün bir çay kaşığı kadar, sonra bir tatlı kaşığı kadar yoğurtla beraber yiyin ve arkasından 2-3 bardak su için. Bir yumurta sarısında 220 mg kolesterol vardır. Yumurtanın kan kolesterolünü artırmadığına dair yayınlar varsa da, kolesterol yüksek ise, az tüketilmelidir.

    Kanımızda HDL kolesterol denen iyi kolesterol düşükse, egzersiz yapılması, yağlı balık yenmesi, sigaranın kesilmesi, kafeinin azaltılması, sarmısak ve sebze ve meyve tüketiminin artırılması gerekir. Antioksidan vitaminler ve omega 3 desteği de faydalı olur.

    Kolesterolü düşürmekte özellikle faydalı olan besinler, sarmısak, soğan, havuç, soya fasulyesi, portakal, ve psyllium’dur.

    Kolesterol yüksekliği bu diyete rağmen 1-2 ayda düşmüyorsa doktorunuz size ilaç verecektir. Bazı kişilerde, kolesterol sadece diyet yaparak düşmez, mutlaka kolesterol düşürücü ilaç almak gerekir. Özellikle bypass ameliyatı veya kalp krizi geçirenlerin, şeker hastalarının ve koroner kalp hastalığı olanların, kolesterol düşürücü ilaç kullanarak, kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü, kanda 100 mg/dl’nin altına indirmeleri gerekir.

    Kanda Trigliserit İsimli Yağ Yüksek İse

    Kanımızdaki trigliserit isimli yağ, daha çok yediğimiz ve içtiğimiz besinlerden etkilenmektedir. Kuruyemiş, patates, alkol ve yağ kanımızdaki trigliserit’i yağı artırır. Bu nedenle bu besinlerle şekerli ve unlu besinleri az tüketmek gerekir. Özellikle alkol almak kan trigliserit düzeylerini artırmaktadır. Bol sebze ve meyve ile beslenmeli, kilo vermeli ve egzersizi artırmalıdır. Bu diyete ve zayıflamaya rağmen kanınızdaki trigliserit yağları düşmüyorsa, doktorunuz size ilaç verecektir. Bu ilaçları doktorunuzun önerisi doğrultusunda kullanınız.

    Kan Yağınız Yüksek ve/veya Damar Sertliği Varsa Hangi İlaçları Almalı:

    Kan yağlarının yüksekliğinde, koroner arter hastalığında, damar sertliğinde, bacaklardaki damarların hastalığında ve bazı kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kan damarlarını genişletmeleri ve damar sertliğini önlemeleri nedeniyle aşağıda sıralanan vitaminler ve omega 3 yağ asitleri alınmalıdır:

    Folik asit
    Vit B12
    B6 vitamini
    Vitamin C
    L-arginin aminoasiti
    Omega 3 yağ asitleri

    Kan Yağlarını Düşüren Ürünler:


    Kan yağlarını düşüren bazı besin destek ürünleri vardır. Bunlar aşağıda verilmiştir:

    a)Balık Yağı: Kandaki yağları düşüren balık ve balık yağı eskiden beri dikkat çekicidir. Özellikle yağlı balıklar kandaki trigliserid denen yağı azaltırlar. Balık yağının trigliserid düşürmesi yanı sıra LDL kolesterolün küçük parçacıklı kısmında da azalma yaptığı bilinmektedir. Balık yağı ayrıca tansiyon, damar duvarı, ritm bozukluğu üzerine de faydalı etkiler sağlar. Balık yağı alanlarda yan etki olarak E vitaminde azalma olabilir, bu nedenle ilave E vitamini alabilir. Balık yağı alanlarda bulantı, gaz, ishal, ağızda balık kokusu olabilir. Bu nedenle balık haftada en az 2 kez yenmelidir. Balık yağı sadece hipertrigliseridemisi olan kişiler almalıdır.

    b)Soya: Soya içinde bulunan fitoöstrojenler ile faydalı olur. Özellikle isoflovan faydalı olmaktadır. İsoflovan östrojen hormonu benzeri etkiye sahiptir. Ancak eskiden bilindiği gibi soya proteininin kan yağları üzerine çok etkisi olmadığı saptanmıştır. Soya proteini damarlar üzerinde faydalı etkiye sahiptir. Ancak diğer proteinler yerine soya proteini almak faydalı olmaz.

    c)Polikozanol: Şeker kamışından elde edilen bir ilaçtır. Günde 10-20 mg alındığında LDL kolestetrolü % 25 azaltır ve iyi kolesterolü denen HDL kolesterolü % 15 artırdığı iddia edilmiştir. Bununla birlikte yapılan bir bilimsel çalışmada kandaki yağlara etkisi gösterilemedi. Bu nedenle kolesterol düşürücü olarak kullanılmasını önermiyoruz.

    d)Sarımsak İlaçları: Sarımsak ilaçlarının kolesterol üzerine etkisi yoktur.

    e)Bitki Sterolleri: Bunlar kolesterolün bağırsaktan emilimini azaltırlar. Bununla birlikte emilim azalıdığında karaciğerden kolesterol yapımı da artmaktadır. Bazen margarinlerin içine konmaktadır. Margarinlerde genellikle sitostanol ve campestanol sterolleri bulunur. Bunların kanda A ve E vitamini azalttıkları saptanmıştır. Kolesterol düşürmek için bu tür margarin yenmesini önermiyoruz.

    f)Zeytin Yağı: Zeytin yağı LDL kolesterolü azaltır, HDL kolesterolü artırır yani çok faydalıdır. Yemeklerde sızma zeytin yağı kullanılmalıdır.

    g)Posa: Psillium, pektin, guar gum ve yulaf gibi posalar kolesterolü azaltır.

    h)Ceviz, Badem: Ceviz LDL kolestrolü azaltmada faydalı olur. Ancak trigliserid yüksek ise almamalıdır.

    i)Yeşil Çay: Yeşil çay içen kolesterol hastalarında faydalı etkiler sağlanmıştır.